Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Solárny vianočný stromček v Ríme vyvolal rozporuplné reakcie

Napísal Róbert Bosák, 23.12.2022

Rastúce ceny energií nútia predstaviteľov európskych miest k nezvyčajným krokom. V snahe ušetriť sa k nim odhodlali aj v Ríme. Vztýčenie vianočného stromčeka napájaného solárnymi panelmi sa však nestretlo s pochopením všetkých obyvateľov.


Tradičný rímsky vianočný stromček sa nestal terčom kritiky prvýkrát. Kým v minulosti časti Rimanov prekážal jeho chabý vzhľad a neatraktívna výzdoba, tento rok sa mu ušla pozornosť z úplne iného dôvodu. Pre mnohých je problémom spôsob napájania jeho osvetlenia pomocou solárnych panelov.

 

Nevhodné panely a ekologický extrémizmus  

 

23-metrová jedľa privezená zo severu Talianska bola vztýčená na námestí Piazza Venezia ako dominanta vianočnej výzdoby. Podľa niektorých obyvateľov talianskej metropoly ju ale pokazila. Kritika sa vzniesla na dvojicu solárnych panelov hneď vedľa stromčeka. Zariadenia zabezpečujú energiu pre jeho osvetlenie, čo má znížiť náklady na elektrinu. Podľa zástupcov mesta je tento krok prínosom aj kvôli znižovaniu uhlíkovej stopy, ktorá sa vďaka solárnemu pohonu zníži o 70 kg za 1 deň. Kritici to považujú za prehnané, niektorí dokonca hovoria až o ekologickom extrémizme. Stromček so solárnymi panelmi sa im zdá nevhodný. Panely vraj kazia estetický dojem a nehodia sa k sviatočnej výzdobe.

Zdroj: rainews.it – Getty Images

 

Solárna energia aj v iných častiach Ríma

 

Solárny pohon nebude osvetľovať len kritizovaný vianočný stromček. Vedenie mesta vsadilo na solárne napájanie aj pri vianočnej výzdobe v iných častiach metropoly. Príkladom sú svetlá na neďalekej ulici Via de Corso či ďalšie vianočné stromčeky vo vybraných častiach Ríma. Využitie solárneho pohonu v rímskych štvrtiach má podporiť environmentálny prístup mesta a ešte výraznejšie prispieť k zníženiu nákladov aj uhlíkovej stopy. Časť rímskej populácie to opakovane označuje za prehnané riešenie a kompetentným vyčíta, že kým niektorí ľudia mali inštaláciu solárnych panelov v historických štvrtiach zakázanú, vedenie mesta ich umiestnilo priamo v strede námestia Piazza Venezia.

Zdroj: rainews.it – Getty Images

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: rainews.it – Getty Images