Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Solárna autobusová stanica z holandského Tilburgu

Napísal Róbert Bosák, 13.05.2019

Solárne technológie sa presadzujú už aj tam, kde by sme to ešte pred niekoľkými rokmi čakali márne. Príkladom je obnovená autobusová stanica z holandského Tilburgu, ktorá včera oslávila prvé 2 úspešné mesiace od svojho otvorenia.

Zdroj: Lucas van der Wee 


Priaznivcov trvalo udržateľnej výstavby určite potešila správa z holandského Tilburgu. 12. marca tam otvorili zmodernizovanú autobusovú stanicu, ktorej celý koncept bol navrhnutý s dôrazom na ochranu, úsporu a modernu. Ľudia z ateliéru cepezed si dali záležať a pohrali sa s jej návrhom po všetkých stránkach, čoho výsledkom je nadštandardná ekologická stanica.

Zdroj: Lucas van der Wee 


Nenápadná, no maximálne prepracovaná stavba

 

Už prvé vizualizácie projektu naznačili, že obnova autobusovej stanice bude klásť dôraz skôr na funkčnú ako na estetickú stránku. Milovníci minimalizmu však popri skvelom praktickom prevedení určite ocenia schopnosť stavby nenápadne zapadnúť do prostredia. Objekt s mierne kruhovitým tvarom totiž tvorí jednoduchá konštrukcia prikrytá špeciálnou ETFE fóliou, ktorá má cestujúcich chrániť pre slnkom, dažďom aj vetrom.

Zdroj: Lucas van der Wee 


Solárne panely pokryli plochu strechy na 250 m²

 

Čerešničkou na torte sú v prípade tejto stavby spomínané solárne technológie. Autori projektu nimi totiž vo forme strešných panelov vôbec nešetrili. Celková plocha panelov, ktorá vytvára jednu ucelenú solárnu sústavu, dosahuje až 250 m². Vzhľadom na to, že celá stanica má dĺžku 160 metrov a jej šírka sa rozpína len v rozpätí od 14 do 30 metrov, inštalované panely sa bez problémov postarajú o kompletnú produkciu elektriny pre celý terminál.

Zdroj: Lucas van der Wee 


Obnovou prešla aj vlaková stanica a cykloparkovisko

 

Marcové otvorenie vynovenej autobusovej stanice dalo bodku za projektom revitalizácie celej dopravnej štvrte v danej lokalite. Ešte pred autobusovým terminálom sa stihla zrekonštruovať vlaková stanica, ktorá dostala úplne nové nástupište s útulnejším dizajnom a väčším pohodlím pre cestujúcich. V rámci modernizácie sa nezabudlo ani na neďaleké cykloparkovisko. Projekt obnovy dopravného uzla v meste je tak skompletizovaný a Tilburg sa môže pochváliť jedným z najprepracovanejších staničných komplexov v krajine.

Zdroj: Lucas van der Wee 


Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.cepezed.com

Zdroj foto: Lucas van der Wee