Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Smart skrutky zvýšia bezpečnosť stavebných konštrukcií

Napísal Róbert Bosák, 26.05.2022

Smart technológie si postupne razia cestu do všetkých oblastí výroby. Ich potenciál sa dá zužitkovať aj pri realizácii stavebných konštrukcií. Tie môžu byť o niečo bezpečnejšie vďaka novým „inteligentným“ skrutkám.

 

S revolučnými smart skrutkami prišli inžinieri z Fraunhoferovho inštitútu v Nemecku. Tí sa dlhodobo zaoberajú možnosťami využívania smart systémov v oblasti výroby či výstavby. Po novom prišli s „inteligentným“ vynálezom, ktorý má potenciál zvýšiť bezpečnosť stavebných konštrukcií. Tým je špeciálny skrutkový systém Smart Screw Connection, ktorý prináša celkom nový spôsob kontroly skrutiek, resp. spôsob, akým odhaliť, že sa začali uvoľňovať.


Ako smart skrutky fungujú v praxi:

 

- skrutkový smart systém vytvára skrutka a podložka

- v skrutke je nainštalovaný špeciálny rádiový modul

- v podložke je tlakový snímač z piezorezistívnej fólie

- po utiahnutí skrutky fólia zaznamená silu predpätia

- ak sa táto sila zmení, fólia zareaguje zmenou odporu

- akúkoľvek zmenu odporu zaznamená rádiový modul

- modul okamžite vyšle signál správcovi na základňu

- správca stavby môže okamžite preveriť stav skrutky

Zdroj: iis.fraunhofer.de

 

Skrutky sa dajú kontrolovať online

 

Smart systém umožňuje riadiť kontrolu skrutkových spojov bez priamej účasti údržbára alebo iného zodpovedného zamestnanca. Ten nemusí prísť osobne na miesto činu a ručne overovať utiahnutie skrutkových spojov dovtedy, kým ho diaľkovo ovládaný smart systém neupozorní na zmenu odporu signalizujúcu uvoľnenie skrutiek. Ich stav si vďaka revolučnému vynálezu preverí online aj na diaľku. Online kontrolu môže vykonávať kedykoľvek aj bez toho, aby mu rádiové moduly v skrutkách ohlásili uvoľnenie.

Zdroj: iis.fraunhofer.de

 

Vhodné na rôzne druhy konštrukcií

 

Systém Smart Screw Connection je použiteľný na akékoľvek stavebné konštrukcie od tých jednoduchších až po veľké a náročné inžinierske stavby. Diaľková kontrola skrutiek sa uplatní najmä pri veľkých projektoch, akými sú mosty alebo veterné turbíny. Tie využívajú množstvo skrutiek, často umiestnených na horšie prístupných miestach. Vynález nemeckých inžinierov je takisto vhodný na lešenia využívané pri výstavbe menších aj väčších budov.

Zdroj: iis.fraunhofer.de

 

Predstavenie revolučných smart skrutiek vyvolalo obrovské očakávania a okamžite vzbudilo pozornosť mnohých stavebných firiem, ktoré v nich vidia príležitosť na skvalitnenie svojich diel. Autori vynálezu ich budú môcť detailne predstaviť na blížiacom sa veľtrhu Hannover Messe 2022. Práve ten by im mal otvoriť bránu na spotrebiteľský trh.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: iis.fraunhofer.de

Zdroj foto: iis.fraunhofer.de