Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Smart City - budúcnosť svetových metropol

Napísal Róbert Bosák, 18.01.2017

Klasické veľkomestá sa zmenia na moderné metropoly, ktoré žijú ekológiou a myslia na inteligentné urbanistické riešenia. Takýto scenár predpovedajú najväčším mestám sveta viaceré sociálno-ekonomické štúdie, ktoré hovoria o postupnom príchode nového trendu - Smart Cities.

 

Po inteligentných autách, inteligentných domácnostiach a inteligentných stavbách prichádzajú na scénu aj chytré mestá. V tomto prípade sa však pod pojmom „smart“ nemyslí len efektívny systém riadenia, ale celkový urbanistický koncept, ktorý má zmeniť obraz (nielen) svetových metropol. Prvé kroky k premene veľkomiest na inteligentné metropoly prispôsobené nárokom 21.storočia sa už pripravujú a mestský život by mohol o pár rokov nadobudnúť nový rozmer.

Zdroj: itkey.media

 

Chytré mestá chcú udržateľnosť a zdravšie prostredie

 

Prehnaná hustota zaľudnenia, neefektívny spôsob spravovanie miest, závislosť od tradičných zdrojov energie či nedostatok miesta na výstavbu. To všetko je len zlomkom problémov, ktoré sa stávajú prekážkou komfortného života v mnohých svetových metropolách. Riešením sa má stať práve urbanistický koncept vytvorený na princípe Smart City, teda chytrých miest, ktoré prinesú modernizáciu, trvalo udržateľný rozvoj, zdravšie prostredie a väčšiu sociálnu stabilitu.

Zdroj: pcrevue.sk

 

Urbanisti sa učia umeniu prispôsobiť sa

 

Zámer premeniť metropoly v moderné chytré mestá vyžaduje obrovskú snahu, ktorá sa spája s budovaním povedomia obyvateľov, prípravou pokrokových projektov, zháňaním financií aj vývojom moderných technológií. Predstavitelia miest musia pri tvorbe urbanistických plánov viesť dialóg s developermi, vedcami aj samotným obyvateľstvom, pričom cieľom je spoločne hľadať cestu k umeniu prispôsobiť sa stále náročnejším požiadavkám mestského života.

Zdroj: elecctricfeel.com

 

Niektoré z riešení vedúcich ku konceptu chytrých miest :

 

- návrhy odľahčenia centier miest od kolabujúcej dopravy

- výstavba pasívnych a energeticky nezávislých nehnuteľností

- snaha o budovanie ekologického povedomia medzi ľuďmi

- dôraz na efektívnejšie hospodárenie s vodou a energiami

- využívanie najnovších solárnych a rekuperačných technológií

- upevňovanie koexistencie človeka a prírody priamo v mestách

Zdroj: venturesafrica.com

 

Miest meniacich sa v Smart City pribúda

 

Amsterdam, Štokholm, Paríž, Oslo či susedná Viedeň, každé z týchto miest je priekopníkom v oblasti budovania chytrých metropol. V ich útrobách prebiehajú prvé kroky vedúce k zmene obrazu miest, ktoré prinášajú úspornejšie obytné štvrte, efektívnejšiu dopravu či znižovanie závislosti od tradičných zdrojov energie. Avšak nie sú to len najväčšie metropoly, kde pojem Smart City poňali za vlastný. Dobrým príkladom rozvoja sú české mestečká Písek, Třinec či Ostrava, v ktorých sa takisto zavádzajú účinné metódy trvalo udržateľného rozvoja.

Zdroj: venturesafrica.com

 

Aj keď na Slovensku zaznamenávame pokrok a trvalo udržateľný rozvoj si získava čoraz viac prívržencov, v porovnaní so zmenami na západe sme dosť pozadu. Koncept chytrých miest si u nás zatiaľ nezískal dostatočnú pozornosť, čo je spôsobené viacerými dôvodmi, najmä tými finančnými. Napriek tomu, tieto revolučné myšlienky sa šíria stále rýchlejšie a je len otázkou času, kedy si vezmeme príklad od vyspelejších a začneme prispôsobovať naše mestá nárokom doby.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : smartcbi.org, itkey.media, pcrevue.sk, electricfeel.com, innoapps.eu, venturesafrica.com