Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Slovenské stavebníctvo bolo v 1. štvrťroku 22. najvýkonnejšie v EÚ

Napísal Róbert Bosák, 01.07.2021

Stavebný sektor v SR sa už niekoľko mesiacov trápi s nízkou stavebnou produkciou. To sa automaticky odráža aj v celkových štatistikách jeho výkonnosti. Tá v 1. tohtoročnom štvrťroku opäť výrazne klesla, čo z hľadiska výkonu stavebníctva zaradilo Slovensko až na 22. miesto v EÚ.

 

Rebríček štátov s najvýkonnejším stavebníctvom v EÚ zverejnil Eurostat. Ten mapuje vývoj v stavebníctve jednotlivých členských štátov a z toho vyplývajúci vývoj stavebného výkonu celej EÚ v štvrťročných intervaloch. Pred pár dňami predstavil najnovšie čísla za 1. štvrťrok 2021, ktoré porovnal s úvodným kvartálom predchádzajúceho roka.

 

Výkon stavebníctva v EÚ vzrástol o 2,2 %

 

Medziročné porovnanie stavebného výkonu celej EÚ prinieslo plusový výsledok. Výkonnosť sa v porovnaní s minuloročným úvodným kvartálom zvýšila o 2,2 %. Na dosiahnutie takéhoto plusového výsledku stačil medziročný rast v 8 členských štátoch. V ostatných sa stavebníctvu nepodarilo podať lepší výkon ako pred rokom, čo vyústilo do medziročného poklesu, aj keď vo viacerých krajinách len do minimálneho.

Zdroj: thetimes.co.uk

 

Štáty EÚ, kde výkon medziročne vzrástol

 

Francúzsko

+ 13 %

Luxembursko

+ 10,2 %

Chorvátsko

+ 8,6 %

Rakúsko

+ 7,8 %

Belgicko

+ 6,9 %

Dánsko

+ 6,6 %

Malta

+ 6,1 %

Rumunsko

+ 0,3 %

Zdroj: ec.europa.eu

 

Slovensko zaznamenalo vyše 11 % pokles

 

Slovensko sa v medziročnom porovnaní nielenže nezaradilo medzi štáty s rastúcim výkonom stavebníctva, spomedzi všetkých hodnotených krajín sa dokonca ocitlo až medzi päticou, kde výkonnosť klesla dvojciferným tempom. Medziročný prepad výkonnosti nášho stavebníctva dosiahol až 11,6 %. Vyšší prepad zaznamenalo len Lotyšsko, Poľsko a Írsko, ktoré uzatvorilo poradie rebríčka s 26,8 % medziročným poklesom.

Zdroj: teletrader.com

 

Pri zostavení rebríčka bolo hodnotených iba 25 členských štátov EÚ. Do štatistiky Eurostatu za 1. štvrťrok 2021 neboli zahrnuté údaje z Cypru a z Talianska. Celkový priemer EÚ a s ním aj pozícia Slovenska tak vyplýva len z výsledkov stavebného výkonu 25 krajín.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: ec.europa.eu

Zdroj foto: thetimes.co.uk, teletrader.com