Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Slávny washingtonský obelisk je po 3 rokoch opäť plne prístupný

Napísal Róbert Bosák, 23.09.2019

Nie je to Biely dom ani Socha slobody, no v zozname tých najslávnejších symbolov USA a americkej štátnosti má stabilné miesto. Reč je o washingtonskom obelisku, ktorý je od štvrtka minulého týždňa opäť plne prístupný širokej verejnosti z celého sveta.  

 

Washingtonov monument, ako je 169-metrový obelisk týčiaci sa nad hlavným mestom USA oficiálne pomenovaný, má za sebou ďalšie opravy. Tentoraz trvali až 3 roky, no od minulého týždňa sú minulosťou. M. Trumpová totiž vo štvrtok slávnostne prestrihla pásku vynoveného diela, čím bola dominanta Washingtonu opäť plne sprístupnená verejnosti.

Zdroj: touropia.com 


Z histórie obelisku

 

Vysoký monument zasvätili prvému americkému prezidentovi G. Washingtonovi. Obelisk stojaci pri známom „zrkadlovom bazéne“ vyrástol práve na jeho počesť v roku 1885. Udialo sa tak po 41 rokov dlhej výstavbe, ktorej výsledkom bol vznik najvyššej stavby sveta. To ale dielu Washington Monument vydržalo iba 4 roky, kým v Paríži nedokončili Eiffelovu vežu.

Zdroj: Carol M. Highsmith/Library of Congress 


Ďalšia renovácia

 

Vyše 120-ročná história sa musela podpísať na stave vzácnej pamiatky. Nedávno uzatvorená renovácia tak nebola prvá, ktorú obelisk podstúpil. Len v roku 2014 sa ukončili opravy jeho vrcholku, ktorý po zemetrasení z roku 2011 popraskal. Pokoj od renovácií vydržal iba 2 roky. V septembri 2016 sa začalo s opravou výťahu a zavedením nových bezpečnostných opatrení, kvôli čomu bol obelisk prístupný iba výnimočne. Po 3 rokoch ale opäť nabehol na plný režim.

Zdroj: nps.gov 


Obelisk vo faktoch:

 

- pamätník je postavený zo žuly, mramoru a pieskovca

- ročná návštevnosť sa pohybuje priemerne nad 500 000

- vraj ide o najvyššiu stavbu sveta bez oceľovej výstuže

- s výškou 169 metrov je zároveň najvyššou stavbou Washingtonu

Zdroj: Carol M. Highsmith/Library of Congress


Vynovený obelisk už stihol prilákať prvé stovky zvedavých turistov. Pamiatka, ktorá je do zoznamu symbolov USA zapísaná veľkými písmenami, je tak po 3 rokoch renovačných prác znova jedným z hlavných turistických lákadiel (nielen) celého Washingtonu, a to v ešte lepšej a bezpečnejšej podobe ako predtým.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: touropia.com, Carol M. Highsmith/Library of Congress, nps.gov