Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Slávny most v Benátkach dopláca na sklenený povrch, nahradí ho kameň

Napísal Róbert Bosák, 03.01.2022

Malo to byť dielo, ktoré bude vzbudzovať úžas a neustálu pozornosť. Tej sa mu dostáva pomerne dosť, no často v tom zápornom slova zmysle. Slávny most v Benátkach sa totiž opakovane stáva terčom kritiky a kopiacich sa sťažností. Problémom je jeho nevhodný sklenený povrch.

Ponte della Costituzione, Zdroj: wikipedia.org – Filippo Leonardi per Comune di Venezia

 

Ponte della Costituzione je už pár rokov najslávnejším benátskym mostom. Po jeho otvorení v roku 2008 sa stal štvrtým mostom umožňujúcim prechod ponad hlavný plavebný kanál. Do histórie sa mal zapísať ako dielo, ktoré púta pozornosť nadčasovým dizajnom a konštrukčným prevedením. Proti je však jeho sklenený povrch. Čas ukázal, že z praktického hľadiska išlo o nesprávnu voľbu.

Ponte della Costituzione, Zdroj: blog.inoxstyle.com


Sklenený povrch je klzký a málo trvácny

 

Problémov, ktoré prináša osadenie elegantného povrchu zo skla, je viacero. Tým najväčším je klzkosť, ktorá robí Ponte della Costituzione nebezpečným vždy, keď prší alebo mrzne. Stačí slabší dážď alebo mráz a prechod na druhú stranu sa stáva rizikový. Potvrdzujú to opakované sťažnosti ľudí. Niektorí z nich podali na správcu verejných priestorov v Benátkach aj žalobu.

 

Nepomohli ani viaceré ochranné zásahy

 

Správca verejných priestorov v meste sa snažil vzniknuté problémy riešiť rôznymi spôsobmi. V snahe zaistiť schodnosť a bezpečnosť povrchu pristúpil k aplikácii protišmykového náteru. Neskôr vsadil aj na špeciálne protišmykové pásky. Ani jedno z týchto riešení však neprinieslo dlhodobý efekt. Sklenený povrch bol po niekoľkých dňoch opäť klzký a nebezpečný.

 

Problémy má vyriešiť kamenný povrch

 

Kopiace sa sťažnosti ľudí nenechali mesto nečinným a po neúspechu spomínaných spôsobov pristúpilo k „radikálnejšiemu“ kroku. V roku 2018 osadilo na najnebezpečnejšie časti mosta špeciálny povrch z vulkanickej horniny trachyt. Nový kamenný povrch sa hneď osvedčil, no mesto ho nechcelo osadiť na celý most. Dôvodom boli vysoké náklady a snaha o zachovanie pôvodného povrchu zo skla. Sťažnosti a žaloby však v nasledujúcich rokoch pribúdali ďalej. Kompetentní sa tak nedávno rozhodli, že kamenný povrch bude čoskoro osadený na všetkých schodoch. Mesto už na to vyčlenilo 500 000 €.

Ponte della Costituzione, Zdroj: wikimedia.org – Mariordo (Mario Roberto Durán Ortiz)

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: wikipedia.org – Filippo Leonardi per Comune di Venezia, blog.inoxstyle.com, wikimedia.org – Mariordo (Mario Roberto Durán Ortiz)