Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Škandinávske mestá sú príkladom ekologického správania

Napísal Róbert Bosák, 23.08.2014

Ku kvalite života a bývania patrí jednoznačne aj dobré životné prostredie. Udržiavať ho v zdravom stave sa však nespraví samo od seba, takže je potrebné sa o neho pričiniť pravidelnou starostlivosťou a efektívnymi návrhmi. Najinovatívnejšie a najúspornejšie riešenia sa šíria do celej Európy hlavne zo škandinávskych krajín, ktoré majú k ekológií veľmi blízko.


Štáty Škandinávie sa odjakživa vyznačujú šetrným vzťahom k prírode, čo sa odráža na celkovom životnom štýle obyvateľstva. Samozrejme, takýto spôsob nažívania pomáha aj prírode, ktorá má možnosť ponúknuť ľuďom lepšiu ochranu a priniesť im viac zo svojho bohatstva. Nezabúdajme, že nerastné suroviny, rybolov a čaro turizmu sú vo vynikajúcej kondícií s pozitívnou perspektívou do budúcnosti hlavne vďaka záujmu o dobrý stav životného prostredia. Po rady, inšpirácie a rôzne metódy nakladania s prírodnými zdrojmi vrátane ohľaduplného správania k častiam našej planéty si nemusíme chodiť veľmi ďaleko, pretože sever Európy je kolískou vízií o harmónií človeka a prírody. 


Zdroj: www.ekobydleni.eu


Eko-prvky v škandinávskych mestách


Využívanie alternatívnych zdrojov - Na strechách nehnuteľností sú namontované solárne panely, podstatnú časť energie vyrábajú vodné a veterné elektrárne a dôraz na ťažbu obnoviteľných zdrojov sa stal cieľom domácich výrobných firiem. Väčšina technológií na využívanie alternatívnej energie prišla práve z týchto krajín, takže je prirodzené, že ich budú využívať v maximálnej možnej miere. 

Zdroj: www.ekobydleni.eu


Ochrana suverenity - Veľmi podstatné pre zachovanie zdravého životného prostredia je ochrana svojej suverenity a tradičnej kultúry, nakoľko s globalizáciou prichádza prehnaný konzum a nadnárodné korporácie sa príliš nepozerajú na prírodu a rovnováhu v nej. Severské vlády si nepúšťajú cudzí kapitál do svojej zóny, vďaka čomu môžu lepšie spravovať prírodné zdroje a chrániť krajinu pred znečisťovaním. Je to dobrý príklad pre našich vládnych činiteľov ?


Zdroj: www.morskeplaze.cz


Jazda na bicykli - Obyvatelia západnej a severnej Európy už dávno pochopili, že jazda na bicykli vo veľkomestách je nielen šetrnejšia a zdraviu prospešnejšia, ale hlavne je rýchlejšou alternatívou prepravy. Pri návšteve rôznych lokalít môžete sami vidieť obrovské množstvo bicyklov v centrách a na hlavných uliciach, ktoré slúžia domácim aj turistom na rôzne dopravné účely. Dočkáme sa niečoho takého aj v Bratislave?

Zdroj: www.infoglobe.cz


Dôraz na ekologické myslenie - Vzdelávanie v týchto krajinách je dôrazne spojené s ohľadom na ekológiu a začína sa hneď od najmenších. Školy nezabúdajú zahrnúť rôzne efektívne programy do štúdia a tak je spoločnosť vedená k modernému a rozvojovému mysleniu už od mladého veku. Koľko času sa venuje ekológií na našich školách?

Zdroj: www.nazeleno.cz


Rozvoj ekológie po celej Európe


Vidno, že európskym mestám bez ohľadu na veľkosť, osídlenie a polohu nie je ľahostajný život svojich obyvateľov v budúcnosti a stále hľadajú tie najekologickejšie riešenia ako chrániť životné prostredie a žiť vo väčšej symbióze s prírodou. Dôkazom toho sú aj rôzne súťaže o tituly zelených a ekologických miest, medzi ktorými nechýba "Európske hlavné zelené mesto" pod záštitou Európskej komisie. Do budúcich ročníkov sú prihlásené mestá z rôznych európskych kútov, čo je jasným signálom rastúceho vplyvu ekologického myslenia na našom kontinente. Záujem o lepšie bývanie a ochranu životného prostredia je dôležitou súčasťou dnešnej politiky, ekonómie, vedy a s tým sa jednoznačne spája aj bývanie v mestách.

Zdroj: www.telegraph.co.uk


Víťazi súťaže "Európske hlavné zelené mesto" :


2010 - Štokholm

2011 - Hamburg

2012 - Vitoria-Gasteiz

2013 - Nantes

2014 - Kodaň

2015 - Bristol

Zdroj: www.europskenoviny.sk


Bohužiaľ, Slovensko v oblasti ekologického prínosu stále zaostáva za uvedomelými škandinávskymi krajinami a je otázne, či sa v najbližších rokoch niekam posunieme. Solárna energia hrá aj u nás veľkú rolu, no myslenie ľudí sa úsporným a ekologickým programom nezaoberá kvôli ochrane prírody, ale kvôli svojej vlastnej peňaženke. Mladá generácia podnikateľov, investorov aj analytikov zainteresovaných v danej problematike sa však vážne zaujíma o problém nesprávneho vzťahu k nášmu prostrediu, na základe čoho sa dá očakávať postupné zlepšovanie situácie. A na záver ostáva dodať, že si môžeme brať príklad z "múdrejších" krajín na severe Európy.


Text : Róbert Bosák

Foto : ekobydleni.eu, morskeplaze.cz, infoglobe.cz, nazeleno.cz, telegraph.co.uk, europskenoviny.sk