Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Šikmú vežu v Pise zachránila rekonštrukcia spred 30 rokov

Napísal Róbert Bosák, 09.01.2020

Utorok prešlo presne 30 rokov od jedného z najťažších dní pre turistov prichádzajúcich do talianskej Pisy. Miestne úrady totiž 7. januára 1990 zavreli brány preslávenej Torre pendente. Šikmú vežu čakala niekoľkoročná rekonštrukcia.

Zdroj: www.pixabay.com


Jedna z najnavštevovanejších talianskych pamiatok to mala pred 30 rokmi poriadne nahnuté, a to doslova. Šikmá veža v Pise sa totiž od svojej osi nakláňala už o 4,5 °. Pri takejto odchýlke bolo riziko jej zrútenia nadpriemerne vysoké, na čo museli miestne úrady zareagovať. Snaha zachrániť cennú stavbu tak viedla k zahájeniu rozsiahlej rekonštrukcie.

Zdroj: www.pixabay.com


Veža je naklonená už od výstavby

 

Problémy s nakláňaním elegantnej mramorovej zvonice začali už pri jej výstavbe. Dôvodom je najmä výber polohy na mieste s mäkkou pôdou. Tá nedokázala stavbu spevniť, čo vyústilo do jej naklonenia už pri realizácii 3. poschodia. Stabilite objektu nepomohli ani zvony s váhou niekoľkých stoviek kilogramov nainštalované vo veži. Odchýlka od vlastnej osi sa tak za vyše 600 rokov od dokončenia výstavby v 14. storočí viac ako zdvojnásobila.

Zdroj: www.pixabay.com


11-ročná rekonštrukcia za 28 mil. €

 

Nejaký čas by veža ešte vydržala, no rýchlo sa zvyšujúca odchýlka bola jasným signálom na spustenie záchranných prác. Spomínaného 7. januára 1990 sa atrakcia definitívne uzatvorila a následne sa pristúpilo k jednotlivým rekonštrukčným krokom za 28 mil. €. Tie trvali až do roku 2011, kedy bola veža opäť sprístupnená už so spevneným podložím a tiež so spevnenou zvonicou. Tá sa odvtedy nakláňa „len“ o 3,97 °.

Zdroj: www.pixabay.com


Pamiatka dostala ďalších 200 rokov

 

Nižší sklon, pevnejšie podložie, väčšia stabilita veže. Rekonštrukcia priniesla aspoň aký-taký výsledok. Podľa odbornej verejnosti darovala vyhľadávanej pamiatke minimálne ďalších 200 až 300 rokov. Nebyť odvážneho kroku, ku ktorému sa pred 30 rokmi pristúpilo, s vežou to mohlo v súčasnosti vyzerať rôzne.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: www.pixabay.com