Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Šikmá veža v Pise sa nakláňa o niečo menej

Napísal Róbert Bosák, 24.11.2018

Tesne pred víkendom k nám prišli celkom dobré správy talianskej Pisy. Slávna „Šikmá veža,“ ktorá je najnavštevovanejšou atrakciou mesta a zároveň celého okolitého regiónu, sa nakláňa o niečo menej. To má predĺžiť jej životnosť a spraviť ju bezpečnejšou.

 

Torre pendente, ako znie oficiálny názov Šikmej veže v Pise, sa po dlhej odmlke opäť dostala do centra pozornosti. Okolo jednej z najcennejších pamiatok Talianska je rozruch najmä kvôli ďalšiemu pokroku v prebiehajúcej sanácii. Veža známa svojím naklonením, resp. vychýlením od vlastnej osi, si tak výrazne predĺžila svoju životnosť o ďalšie desiatky rokov.

Zdroj: www.geocaching.com 


Príbeh vzniku Šikmej veže

 

Počiatky slávnej toskánskej pamiatky, ktorá je dominantou tzv. Katedrálneho námestia v Pise, siahajú až do 12. storočia. Realizácia románskej veže z bieleho mramoru, ktorú začali stavať za účelom novej cirkevnej zvonice, sa však kvôli slabšej stabilite základov vybudovaných na ílovitej pôde naťahovala, takže oficiálne ju dokončili v roku 1350. Podľa starých dokumentov jej odklon vtedy dosahoval 2,1 m, čo bolo o vyše 2 m menej ako v súčasnosti.

Zdroj: www.ciaoflorence.com 


Odklon má zastaviť sanácia

 

Napriek tomu, že stavba sa začala nakláňať zhruba rok po tom, čo boli postavené jej spodné poschodia, dokázala vydržať dodnes. Pretrvávajúci odklon je však obrovským rizikom, takže kompetentní museli v snahe zachrániť tento klenot konať. Po tom, čo na začiatku 90. rokov minulého storočia sa veža odkláňala o kritických 4,5 m (o 5,5 stupňa), začala séria sanačných prác. Tá prvá trvala do roku 2001, vďaka čomu sa podarilo odklon znížiť o 44 cm. Najnovšie práce priniesli ďalší pokrok a odklon bol znížený o ďalšie 4 cm, teda skoro na 4 m.

Zdroj: photochippy.com 


5 faktov o Torre pendente:

 

- stavba vyrástla na úroveň 55,2 m

- objekt má 8 oblúkových podlaží

- mramorové múry sú široké 4 m

- na vrchol vedie vyše 300 schodov

- náklady na doterajšiu sanáciu dosiahli skoro 30 mil. €

Zdroj: www.campoala.com 


Prísť o takú navštevovanú atrakciu, akou je Šikmá veža v Pise, to si určite neželajú ani turisti, ani predstavitelia mesta. Aj preto sú informácie potvrdzujúce opätovné zníženie odklonu viac ako dobrou správou. Nehovoriac o tom, že reštaurovanie tejto pamiatky má pokračovať, čoho výsledkom má byť jej záchrana pre ďalšie generácie.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.tvnet.lv, www.geocaching.com, www.ciaoflorence.com, photochippy.com, www.campoala.com