Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Septembrový objem úverov na bývanie prekročil 26 miliárd

Napísal Róbert Bosák, 29.11.2018

Na úverovom trhu už tento rok padlo zopár nečakaných rekordov. Ďalší historický zápis je na spadnutie po tom, čo NBS zverejnila štatistiky o úveroch na bývanie a ich objeme za mesiac september. Ten totiž môže byť najvyšším za celý rok 2018.

 

Výsledky objemu úverov na bývanie v jednotlivých mesiacoch dosahujú nadpriemerné čísla. Po najnovšom to potvrdila NBS, ktorá opäť vydala správu hodnotiacu situáciu okolo objemu úverov na bývanie, tentoraz za september. Jej  záver je jasný, Žiadatelia si na bývanie naďalej požičiavajú veľa, dokonca ešte viac ako vlani.

 

Slováci si v septembri požičali vyše 26 mld. €

 

September bol ďalším silným mesiacom, kedy sa celkový objem úverov na bývanie vyšplhal vyššie ako počas vybraných mesiacov predtým. Hlavnými dôvodmi je ďalší pokles úrokových sadzieb a snaha získať úver za výhodnejších podmienok, kým júlové opatrenia NBS neplatia naplno. Aj vďaka tomu poskočil na 26,5 mld. €, čo je vôbec jeden z najlepších výsledkov za posledné roky.

 

Požičaných peňazí je o 2,5 miliardy viac ako vlani

 

Podľa údajov NBS si Slováci počas tohtoročného septembra požičali o celých 2,5 miliardy eur viac ako v rovnakom období predošlého roka. Minuloročný výsledok za 9. mesiac činil rovných 24 miliárd, pričom vtedy šlo o jeden z najlepších výsledkov v histórii poskytovania tohto typu úverov. Ďalší skvelý výsledok prinieslo aj medzimesačné porovnanie, v ktorom nárast oproti augustu dosiahol 161 miliónov

 

Poradie lídrov v poskytovaní úverov sa nezmenilo

 

SLSP a VÚB ako naše najväčšie a najúspešnejšie banky sa naďalej držia vo vedení rebríčka poskytovateľov s najvyšším podielom schválených úverov na bývanie. Podľa výsledkov za september majú na svedomí takmer polovicu všetkých úverov na bývanie, pričom ako jediné banky presiahli 20 % podiel. Spolu s treťou Tatra bankou si spoločne uchmatli takmer 2/3 podiel.

 

Poskytovateľ

Podiel na úveroch na bývanie

SLSP

27,73 %

VÚB

20,38 %

Tatra banka

14,30 %

Zdroj: www.nbs.sk

 

Celkový tohtoročný objem úverov na bývanie sa môže vyšplhať na úroveň, akú sa po minulé roky dosiahnuť nepodarilo. Splnenie takýchto prognóz nie je vôbec nereálne. Mesiacov, kedy banky Slovákom požičiavajú na bývanie sumy nad 25 až 26 miliárd, je totiž stále viac, takže uvidíme, koľko peňazí sa ešte do konca roka schváli a či dôjde k ďalšiemu veľkému rekordu.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.tasr.sk, www.nbs.sk

Foto: www.pixabay.com