Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Schopnosť slovenských domácností splácať úvery sa oslabuje

Napísal Róbert Bosák, 01.06.2017

Renovácia kúpeľne, kúpa nového nábytku, kvalitnejšie spotrebiče, nové okná. To všetko láka desaťtisíce Slovákov aj za cenu zadlženia sa v banke. Z tej sa však stáva čoraz väčší problém, pretože stále viac domácností má so splácaním úverov problémy.

 

Slováci využívajú úvery stále častejšie, s čím rastie aj ich celkový objem a zároveň aj pomer zadlženosti. To by ešte nemuselo znamenať problém, ak by boli klienti schopní splácať svoje záväzky, no práve s tým majú čoraz väčšie problémy. Potvrdzujú to viaceré odborné štúdie, ktoré sa zamerali na skúmanie schopnosti slovenských domácností pokryť svoje dlžoby voči poskytovateľom úverov.

 

Najvyššia zadlženosť v regióne = oslabenie schopnosti splácať  

 

K postupnému oslabovaniu schopnosti splácať úvery zo strany našich domácností nedochádza náhodou. Všetko je to výsledkom rastúcej zadlženosti Slovákov, ktorí  si od bánk požičiavajú čoraz viac. Rekordné zlacňovanie hypoték a zlepšovanie podmienok iných typov  úverov nás viedlo k stúpajúcemu dopytu, ktorý z nás spravil krajinu s najvyššou zadlženosťou v regióne strednej a východnej Európy. No evidentne už nie sme schopní rýchlo a najmä včas splácať.

 

Úvery na bývanie sa držia dobre  

 

Podľa NBS a ďalších odborníkov sa celková miera zlyhaných úverov rýchlo zvyšuje, no tento negatívny vývoj sa netýka všetkých produktov, čo potvrdzujú aj úvery na bývanie. Pri nich je podiel nesplácaných úverov takmer rovnaký ako v predošlých rokoch a to aj bez ohľadu na to, že ich celkový poskytnutý objem sa medziročne rekordne zvyšoval.

 

Najviac zlyhaných úverov je medzi spotrebiteľskými

 

Ešte viac ako záujem o úvery na bývanie rástol dopyt po spotrebiteľských úveroch. Tie tvoria najväčší podiel všetkých typov úverov a keďže práve pri nich sa momentálne eviduje najviac zlyhaných úverov, údajne až skoro 2-násobne viac ako pred 5 rokmi, v konečnom dôsledku to ovplyvnilo celkovú mieru schopnosti splácať, ktorá sa začala citeľne oslabovať.  

 

Aktuálne fakty o úverovej zadlženosti Slovákov:

 

- na konci roka 2016 mali slovenské domácnosti požičané od bánk až 28,4 mld. €

- celkový objem úverov poskytnutých tunajším firmám za minulý rok bol 11,2 mld. €

- celkový podiel domácností spomedzi celej bankovej klientely tvorí zhruba 65%

- najviac zlyhávajú spotrebiteľské úvery, v porovnaní s rokom 2012 je to 2-násobne viac

- kým podiel zlyhaných spotrebiteľských úverov dosahuje nad 8%, v prípade úverov na bývanie je to len niečo nad 2%

 

Nepriaznivý vývoj okolo schopnosti splácať úvery nie je pre tunajšie banky nič nové. Pred zhruba desiatimi rokmi, v období pred vypuknutím krízy, už podobnej situácii čelili. Aj vtedy rástol počet zlyhaných úverov rýchlejšie, ako by bolo v norme, a stále viac Slovákov nestíhalo platiť svoje záväzky. Snáď sa história nezopakuje a tento vývoj nie je signálom ďalšej krízy.

 

Text : Róbert Bosák

Zdroje : NBS, investujeme.sk

Foto : zet.cz