Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Saudská Arábia postaví mrakodrap dlhý neuveriteľných 120 km

Napísal Róbert Bosák, 30.08.2022

V arabskom svete bolo v posledných rokoch postavených mnoho projektov posúvajúcich hranice možného. Ďalší z nich má byť zrealizovaný v Saudskej Arábii, ktorá pripravuje jeden z najambicióznejších stavebných projektov 21. storočia.

 

Rekordne dlhá výšková budova s výškou 488 m

 

Projekt, aký tu ešte nebol, prekoná niekoľko rekordov naraz. Najväčšiu pozornosť vzbudzuje jeho rekordná dĺžka. Nová výšková stavba Mirror Line sa má tiahnuť „pásom“ dlhým 120 km, čo z nej urobí najdlhšiu budovu na svete. Architekti z ateliéru Morphosis Architects ju navrhli ako obrovskú konštrukciu tvorenú 2 zrkadlovými budovami tiahnucimi sa paralelne vedľa seba. Obe budovy budú mať aj rovnakú výšku, ktorá dosiahne 488 metrov.

Mirror Line, Zdroj: neom.com

 

Výstavba Mirror Line bude stáť 500 mld. USD

 

Realizácia rekordne dlhého mrakodrapu si vyžiada astronomické náklady. Podľa predbežných výpočtov má saudskoarabský rozpočet odľahčiť až o 500 mld. USD. Náklady na výstavbu sú extrémne vysoké aj kvôli vybaveniu stavby, ktorá má niekoľkým miliónom obyvateľov bytov zriadených v útrobách mrakodrapu zabezpečiť komfortný život v čistom a zdravom prostredí. V pláne je aj zriadenie zelených zón a peších chodníkov spájajúcich obe budovy stojace vedľa seba. Pod pešími trasami povedie železnica pre vysokorýchlostný vlak, ktorý prejde z jedného konca budovy na druhý za 20 minút.

Mirror Line, Zdroj: neom.com

 

Centrum rozľahlého púštneho „eko“ mesta

 

500 mld. USD vynaložených na výstavbu mrakodrapu Mirror Line bude iba časťou celkovej investície. Ďalších 500 mld. USD bude investovaných do niekoľkých projektov, ktoré sa majú zrealizovať v rámci výstavby rozľahlého púštneho mesta Neom. Ekologické mesto budúcnosti sa bude tiahnuť územím dlhým 170 km, pričom 120 km z neho zaberie Mirror Line. Stavba sa stane rezidenčným aj administratívnym centrom celého mesta pre 9 mil. obyvateľov, ktoré má byť dokončené do roku 2030.

Zdroj: neom.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: neom.com

Zdroj foto: neom.com