Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Sanfranciský most Golden Gate oslávil 83. narodeniny

Napísal Róbert Bosák, 28.05.2020

Včerajší deň prebiehal v San Franciscu v duchu „osláv“. Preslávený most Golden Gate, dlhoročný symbol mesta, má totiž za sebou ďalšie výročie svojho sprístupnenia. K tomu prišlo presne pred 83 rokmi.

Zdroj: www.pixabay.com 


Podľa pôvodných plánov mal Golden Gate spájať San Francisco s mestom Sausalito o pár rokov skôr. Nedostatok financií a Veľká hospodárska kríza však realizáciu výrazne pribrzdili. Ukončiť sa stihla až v roku 1937, pričom práve 27. mája bol nový most oficiálne uvedený do prevádzky symbolickým stlačením gombíka v Bielom dome.

Zdroj: www.pixabay.com 


Odvážny projekt čelil nedôvere

 

Reálny nápad, ako spojiť vyššie uvedené lokality, sa hľadal už od prvej dekády 20. storočia. Predstava výstavby mosta, ktorý by mohol byť vybudovaný v náročnejších podmienkach nad rovnomenným prielivom však mnohých architektov aj stavebníkov desila. Jednotlivé návrhy tak čelili značnej nedôvere, ktorú zvyšovali aj odhadované náklady na realizáciu. V roku 1930 však výstavbu nakoniec schválili a o 3 roky neskôr bola oficiálne zahájená.

Zdroj: www.pixabay.com 


Kolos vybudovali už za 4 roky

 

Nedôveru voči realizácii projektu vyvolávali hlavne spomínané podmienky, ktoré v lokalite panovali. Prieliv bol známy silnou veternosťou aj rizikami vzniku zemetrasení. Vzhľadom na tieto prekážky a vtedajšie pomery v stavebníctve prebiehala výstavba extra rýchlo. Najväčší visutý most na svete stihli dokončiť už za 4 roky. Bohužiaľ, výstavba si vyžiadala svoju daň na ľudských životoch. Počas výstavby oň prišlo až 11 stavbárov.

Zdroj: www.pixabay.com 


Projekt Golden Gate v číslach:

 

- celková dĺžka mosta dosahuje vyše 2,7 km a jeho veže siahajú až do výšky 227,4 m

- most ako celok váži 887 000 ton, pričom každý z pilierov nesie záťaž až 95 000 ton

- investícia do výstavby sa vyšplhala na 35 mil. USD, dnes by to bolo 1,2 mld. USD

- most tvorí 6-prúdová cesta, v súčasnosti ním prejde vyše 120 000 áut za jediný deň

Zdroj: www.wikipedia.org – Frank Schulenburg 


Slávny, občas však skôr smutne slávny príbeh Golden Gate nie je iba o výstavbe a následnej dlhoročnej prevádzke. S mostom sa spája viacero zaujímavostí, mýtov aj kuriozít. Stavba sa zapísala napríklad do rebríčka mostov, na ktorých je spáchaných najviac samovrážd, údajne ich bolo už 1600. Priaznivcov nudistických pláží zas poteší možnosť relaxovať priamo pod mostom bez plaviek.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: www.pixabay.com, www.wikipedia.org – Frank Schulenburg