Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Rusi kúpili v Turecku rekordný počet domov

Napísal Róbert Bosák, 20.02.2023

Turecký realitný trh vlani zažil jeden z najsilnejších rokov. Vo viacerých ukazovateľoch boli zaznamenané plusové výsledky. Vysoký rast zaznamenal aj predaj domov. Takmer štvrtinu z nich kúpili Rusi.

 

Dôsledky pretrvávajúceho konfliktu na Ukrajine nútia mnohých Rusov presmerovať realitné investície do iných štátov. Jednotkou medzi zahraničnými realitnými trhmi sa pre nich stalo Turecko. Podľa údajov tamojšieho štatistického úradu vlani kúpili rekordný počet tureckých domov. Za 12 mesiacov skúpili takmer štvrtinu zo všetkých domov, ktoré boli v roku 2022 v krajine predané.

  

Zdroj: pixabay.com

 

Viac ako 200 % medziročný nárast

 

Turecký štatistický úrad uvádza, že kupujúci s ruským občianstvom minulý rok kúpili 16 312 domov. Jedná sa o najvyšší počet tureckých domov kúpených Rusmi v dejinách. V porovnaní s rokom 2021 je to o 203 % viac. Viaceré zo zaobstaraných nehnuteľností patria do kategórie domov s cenou nad 400 000 dolárov, ktorých kúpa umožňuje kupujúcim ľahšie získať turecké občianstvo.

 

Najlákavejšou lokalitou je Antalya   

 

Pozornosť ruských kupujúcich sa sústredí na niekoľko atraktívnych lokalít. Najväčší dopyt bol zaznamenaný v Antalyi. O domy je nadpriemerný záujem v meste aj na juhu rovnomennej provincie, ktorá v medziročnom porovnaní zaznamenala 77 % nárast počtu nehnuteľností kúpených cudzincami. Práve v tejto vychýrenej stredomorskej lokalite, ktorá sa dlhodobo radí medzi najnavštevovanejšie destinácie, sa do ruských rúk dostalo najviac domov s cenou nad 400 000 dolárov.

 

Antalya láka aj Nemcov a Iráncov

 

Obľúbená stredomorská lokalita nie je centrom záujmu len medzi ruskými investormi. Južná Antalya láka množstvo kupujúcich aj z ďalších krajín. Dopyt už tradične zvyšujú Iránci, ktorí boli v roku 2021 najaktívnejšími zahraničnými kupujúcimi. S počtom vyše 8200 kúpených domov sa vlani zaradili na 2. miesto hneď za Rusov. Horné priečky v rebríčku najaktívnejších zahraničných kupujúcich dopĺňajú Iračania a Nemci.

 

Zdroj: pixabay.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: pixabay.com