Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Rozprávkový domček z hliny za 200€

Napísal Róbert Bosák, 16.12.2014

Je vôbec možné postaviť v súčasnej dobe dom za niekoľko desiatok až stoviek eur? Ak aj áno, bude tento dom spĺňať kritéria pre spokojné bývanie. Vďaka Michalovi Buckovi znie odpoveď áno.


Počujete správne, rozprávkový domček z hliny sa dá postaviť už za 200€. Takýto skromný príbytok síce nebude tým najkomfortnejším a ani od vybavenia nemôžete očakávať úplný štandard, no bývanie ponúkajúce sebestačnosť a nezávislosť na slušnej vidieckej úrovni to určite bude. V počiatkoch by to mnohí považovali za bláznivý nápad, no dnes stojí dom na svojom mieste a ponúka svojmu majiteľovi pekný rozprávkový domov. A navyše za skvelú cenu.

Zdroj: www.dziennikrolnyczy.pl


Skvelý nápad za málo peňazí


Michal Buck, aktuálne umelecký učiteľ na dôchodku, prišiel s veľmi zaujímavým nápadom. Rozhodol sa postaviť rozprávkový hlinený domček s minimálnymi finančnými investíciami. Jeho nápad sa podarilo zrealizovať do reálneho výsledku, ktorým je práve tento domček. Náklady na vznik domu sa pohybovali pri sume 200€ a boli by ešte nižšie, keby mal pán Buck dostatok materiálov. Aj tak je táto suma len zlomkom toho, za aké vysoké čiastky sa dnes stavajú rodinné domy.

Zdroj: www.slamenedomy.cz


Dom postavený zo zeme


K vzniku podobného rodinného domu potrebujete len nápad, prírodné materiály a chuť do práce. Čo sa týka spomínaných materiálov, domček je postavený z predmetov pozbieraných v okolitých lokalitách. Sklá na okná z kamiónu, podlaha z dosiek starej lode, slama z miestneho poľa a samozrejme mnoho ďalších častí z dreva sú základom tohto jednoduchého domu. Náklady vznikli akurát na doplnenie slamy a kúpu klincov. Možno by sa niektorí sťažovali, že v dome nie je plyn a elektrina, no to nie je až taká prekážka. Blízky potok je zdrojom čistej vody a pec na drevo kúri bez problémov. K výstavbe hlineného domčeka nepotrebujete ani platiť firmy, pretože niekoľko šikovných a odhodlaných rúk to zvládne celkom rýchlo aj bez profesionálov. Ideálne rozprávkové bývanie ako kedysi za čias našich predkov.

Zdroj: www.slamenedomy.cz


Podobných domov je na svete viac


Dielo Michala Bucka nie je ojedinelým domom tohto druhu. Viac ľudí v rôznych kútoch sveta nie je spokojných s aktuálnymi cenami nehnuteľností a takisto ich trápi aj neohľaduplnosť realitného sektora. Ako ekologická odpoveď prichádzajú hlinené a slamené domčeky vznikajúce v USA, Austrálií aj Európe. Môžu vyzerať odlišne a využívať iné metódy výstavby, no spája ich to najdôležitejšie, šetrnosť k prírode a majiteľovej peňaženke zároveň. 

Zdroj: www.ozartur.sk


Odkaz Michala Bucka pre ďalších je jasný: „Zem nemusí trpieť kvôli stavbe domu, stačí ho postaviť zo zeme.“ Sám autor verí, že jeho dielo bude správnym príkladom ako stavať ekologicky a neminúť pri tom veľa peňazí. Síce sa treba trochu uskromniť, no na druhej strane budete mať lacné a zdravé bývanie v pokoji a rozprávkovom štýle.


Text : Róbert Bosák

Foto : dziennikrolnyczy.pl, slamenedomy.cz, ozartur.sk