Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Rómske rodiny zo Zborova si svojpomocne postavia nové domy

Napísal Róbert Bosák, 30.01.2023

V obci Zborov v bardejovskom okrese pribudnú nové rodinné domy. Nový domov v nich nájdu rómske rodiny. Budúci obyvatelia si príbytky postavia svojpomocne. Výstavba má odštartovať na jar.

 

Najväčšia obec v bardejovskom okrese sa pripojila k dedinám, v ktorých sa realizujú projekty tzv. svojpomocnej výstavby rodinných domov. Jedná sa o projekty, v rámci ktorých si rómske rodiny v kooperácii s obcou, PSK, Inovačným partnerským centrom Prešov a neziskovou organizáciou Projekt DOM.ov stavajú nové domy vlastnými silami. Čaká to aj 6 rómskych rodín zo Zborova, kde sa pomaly schyľuje k zahájeniu prvých stavebných prác.

Zborov, Zdroj: Wikipedia – Peko

 

Vlastné zdroje + spotrebné úvery

 

Projekty svojpomocnej výstavby rodinných domov sa opierajú o financovanie nového domu z vlastných zdrojov. Inak tomu nie je ani v prípade zborovských rodín. Stavebníci si odkúpili obecné pozemky za vlastné našetrené peniaze. Z tých zaplatili poplatky za stavebné povolenia a iné potrebné dokumenty. Nákup stavebných materiálov uhradia z ďalších vlastných zdrojov alebo peniazmi zo spotrebného úveru. Časť peňazí pôjde na odborné stavebné práce. Zvyšok si stavebníci urobia sami.

 

Stavebné pozemky sú pripravené

 

Svojpomocná výstavba rodinných domov v Zborove je aktuálne vo fáze prípravy na začatie realizácie. Stavebníci majú potrebné stavebné povolenia a vybrané stavebné pozemky sú už pripravené. Prvé stavebné práce začnú o niekoľko týždňov v priebehu jari. Na priebeh celej realizácie až po ukončenie výstavby bude ako odborný stavebný koordinátor dohliadať PSK aj Inovačné partnerské centrum Prešov. Predbežné termíny ukončenia realizácie zatiaľ nie sú známe.

 

Projekty svojpomocnej výstavby rodinných domov prebiehajú vo viacerých obciach. Okrem dedín z bardejovského okresu sa do programu zapojili aj vybrané obce z okresu Vranov nad Topľou, Prešov, Sabinov a Kežmarok. V súčasnosti je v Prešovskom kraji rozostavaných viac ako 20 svojpomocne realizovaných domov.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: TASR – tasr.sk

Zdroj foto: Wikipedia  Peko