Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Rok 2020 v českej architektúre patrí Adolfovi Loosovi

Napísal Róbert Bosák, 14.01.2020

Česi pokračujú v tradícii „zasvätenia“ jednotlivých rokov významným menám z oblasti architektúry. Svojho patróna má odvčera aj rok 2020, počas ktorého sa bude spomínať na meno Adolf Loos.

Zdroj: adolfloos.cz


Rodákovi z Brna sa takáto pocta neušla len pri príležitosti 150. výročia narodenia, ale hlavne kvôli jeho odvedenej robote. Ako jeden z priekopníkov modernej českej architektúry po sebe zanechal hneď niekoľko diel kľúčových pre ďalší rozvoj domácej scény. Jeho práca však bola rešpektovaná aj v zahraničí, čoho výsledkom je zopár popredných diel európskeho purizmu.

Zdroj: adolfloos.cz


Niektoré z vrcholových stavieb A. Loosa:

 

Winternitzova vila – Praha

Zdroj: Pavel Dušek – www.wikipedia.org


Müllerova vila - Praha

Zdroj: Martin2035 – www.wikipedia.org


Bauerov zámoček – Brno

Zdroj: MIGORMCZ – www.wikipedia.org


Looshaus (Obchodný dom Goldman & Salatsch) – Viedeň

Zdroj: Thomas Ledl – www.wikipedia.org


Dom a štúdio Tristana Tzaru – Paríž

Zdroj: Remi Mathis – www.wikipedia.org


Spomienka na Loosovu tvorbu a jej prínos

 

Bohatá zbierka Loosových diel je cenným dedičstvom našich českých susedov. V snahe dať ho ešte viac do povedomia sa v spojitosti so spomínaným výročím rozhodli venovať rok 2020 práve tomuto velikánovi. Cieľom autorov iniciatívy je prostredníctvom prezentácie jeho diel oživiť spomienky na vtedajšie pomery v architektúre a poukázať na význam Loosovej práce pri jej formovaní a udávaní smeru pre budúce generácie.

 

Rok Adolfa Loosa s bohatým programom

 

Nahliadnuť do zákulisia umelcovej tvorby sa vďaka vyhláseniu Roka Adolfa Loosa bude dať aj inak ako návštevou jeho stavieb. V rámci projektu je pripravených niekoľko podujatí, ktoré majú za úlohu priblížiť odkaz rešpektovaného architekta formou výstav alebo prednášok. Diať sa tak bude počas celého roka, a to v Brne, v Prahe aj v Plzni.

 

Informácie o jednotlivých podujatiach, ako aj o všetkých aktualitách o Roku Adolfa Loosa, sú k dispozícii na stránkach Národního památkového ústavu www.npu.cz alebo Múzea hlavního města Praha www.muzeumprahy.cz.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: adolfloos.cz, Pavel Dušek – www.wikipedia.org, Martin2035 – www.wikipedia.org, MIGORMCZ – www.wikipedia.org, Thomas Ledl – www.wikipedia.org, Remi Mathis – www.wikipedia.org