Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Rodinné domy v USA zaznamenali historický rekord

Napísal Róbert Bosák, 16.02.2021

Rok 2020 sa na niektorých realitných trhoch ukončil rekordnými zápismi. Udialo sa tak napríklad v USA, kde sa o jedno historické maximum postarali tamojšie rodinné domy. Tie na konci roka zdraželi rekordným tempom.

Zdroj: www.nbcnewyork.com 


O rekordnom náraste cien amerických rodinných domov informovala National Association of Realtors (NAR). Podľa jej údajov zverejnených  v priebehu minulého týždňa išlo o najvyšší nárast cien od roku 1990. Práve vtedy sa v USA začal monitorovať tzv. medián ceny rodinných domov za jednotlivé štvrťroky, ktorý však dlhšiu dobu nezaznamenal žiadne nové maximum.

Zdroj: www.nbcnewyork.com 


Rast cien dosiahol takmer 15 %

 

Prekonať dlhoročný rekord sa podarilo práve v 4. štvrťroku 2020. Spomínaný medián ceny rodinných domov v USA sa totiž ku koncu predošlého roka vyšplhal na úroveň 315 000 USD. V konečnom dôsledku to značí nárast až o 14,9 %. Takáto vysoká úroveň zvýšenia mediánu nebola zaznamenaná ani v roku 2005, kedy došlo k nárastu, ktorý bol až do uplynulého kvartálu historicky najvyšší.

 

Dôvodom je narastajúci dopyt

 

Zväz amerických realitných maklérov vo svojej najnovšej správe uviedol aj dôvody vysokého rastu. Tým hlavným má byť narastajúci dopyt po rodinných domoch, ktorý stúpa vo viacerých kľúčových lokalitách. Za stúpajúcim dopytom je najmä presun práce z kancelárií a prevádzok do domov, ku ktorému z dôvodu pandémie pristúpilo mnoho Američanov.

 

Dopyt zvýšili aj nízke úroky

 

Rastúci dopyt po rodinných domoch ovplyvňuje aj znižovanie úrokových sadzieb. Tie sa na konci roka 2020 dostali na ešte nižšiu úroveň ako v predošlých mesiacoch. Niektoré banky dokonca znížili úroky hypoúverov na najnižšiu úroveň za posledné roky. To sa automaticky podpísalo na rastúcom dopyte po úveroch, ktorými sa okrem iného financovali aj domy.

Zdroj: www.zillow.com 


Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.tasr.sk, www.nar.realtor

Zdroj foto: www.nbcnewyork.com, www.zillow.com