Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Roboti už dokážu murovať steny ľudským tempom

Napísal Róbert Bosák, 08.06.2020

K postupnej automatizácii stavebníctva je opäť o malý krok bližšie, aspoň tak to vidia priaznivci stavebných robotov. Ich vývoj totiž naďalej napreduje a v súčasnej dobe už dokážu vykonávať niektoré práce rovnako rýchlo ako ľudia.

 

Vyrovnávanie síl pri stavebných prácach sa týka hlavne murovania. Práve to zvláda Hadrian X, ako je špeciálny stavebný robot od austrálskej firmy Fastbrick Robotics nazvaný, znova o čosi lepšie. Podľa najnovších výskumov už dokáže vymurovať steny na akejkoľvek stavbe tempom úmerným tempu človeka.

 

Hadrian X postupne zvyšuje produkciu

 

S prvými vážnejšími zmienkami o automatizácii murárskych prác pomocou tohto robota sme sa stretli ešte v roku 2015. Už vtedy sa hovorilo o schopnostiach Hadriana X murovať steny rýchlosťou položenia tisícky tehál za hodinu. Tento cieľ sa však pri prvých testoch ukázal ako nesplniteľný, aspoň zatiaľ. Vývojári totiž začali vylepšovať riadiaci softvér aj technologické vlastnosti robota, ktorý tak dokázal murovať čoraz rýchlejšie, až sa dostal na ľudskú úroveň.

Zdroj: www.fbr.com.au 


Nový rekord je 200 tehál za hodinu

 

Dobrá stavebná firma položí zhruba 200 tehál za hodinu. Práve takýmto svižným tempom sa po novom darí vymurovať steny aj Hadrianovi X. Od začiatku roka tak zrýchlil výkon skoro trojnásobne. V porovnaní s jeho uvedením do prevádzky pred pár rokmi ide o ešte výraznejší rozdiel. Vtedy totiž muroval jednu menšiu stavbu až 2 dni, čo v súčasnosti stihne za niekoľko hodín.

Zdroj: www.fbr.com.au 


Zvyšovanie rýchlosti robota pri práci:

 

2015 –  vymurovanie menšej stavby za 2 dni

2020 (pred vypuknutím pandémie) – 85 tehál za hodinu

2020 (v priebehu pandémie) – 150 tehál za hodinu

Jún 2020 – nový rekord 200 tehál za hodinu

Zdroj: www.fbr.com.au 


Ako robot Hadrian X funguje v praxi:

 

- robot má podobu teleskopického výložníka

- výložník sa pripája ku nákladnému vozidlu

- ovládaný je pomocou špeciálneho softvéru

- vďaka softvéru vyhodnocuje údaje o stavbe

- následne aplikuje tvárnice na určené miesto

- medzi tvárnice ihneď nanáša aj vrstvy malty

Zdroj: www.fbr.com.au 


Hadrianove schopnosti sa budú naďalej vylepšovať. Jeho potenciál je totiž ešte väčší, takže už o pár mesiacov by mohol pracovať rýchlejšie ako ľudia. Tlak na zrýchlenie jeho schopností sa spája najmä s požiadavkami stavebných firiem, ktorým sa tak výrazne znížia celkové náklady na výstavbu.  

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.fbr.com.au

Zdroj foto: www.fbr.com.au