Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Rezidenčná výstavba v tomto roku zatiaľ spomaľuje

Napísal Róbert Bosák, 11.06.2018

Dopyt po nehnuteľnostiach, vyššie nároky na bývanie, okamžitý výpredaj projektov. To bola len časť dôvodov vedúcich k rekordnej rezidenčnej výstavbe trvajúcej počas celého minulého roka. V tom súčasnom sa situácia upokojila a aktuálny počet rozostavaných bytov aj domov začal klesať. 

 

Spomalenie rezidenčnej výstavby v tomto roku potvrdzujú posledné prieskumy Štatistického úradu SR (ŠÚ SR). Ten na prelome mája a júna vyhodnotil vývoj v tejto oblasti za 1. kvartál 2018, ktorého výsledky poukazujú na viditeľný pokles. Od januára sa totiž začalo realizovať podstatne menej bytov a rodinných domov ako sme boli zvyknutí v predošlých 2 až 3 rokoch.

 

Bytov sa rozostavalo o vyše 8 % menej

 

3817, presne toľko bytov malo byť na Slovensku rozostavaných od januára do marca. Aj keď výsledok patrí z dlhodobého hľadiska medzi nadpriemerné, po skvelých číslach z posledných 2 rokov vykazuje mínusové hodnoty. Podľa ŠÚ SR sú nižšie až o 8,8 %, čo je vôbec jedným z najvyšších poklesov od roku 2010.

Zdroj: www.hometimes.co.za 


Počet rozostavaných domov klesol o 6 %

 

Podobne ako pri bytoch, aj v prípade rodinných domov rozostavaných v úvodnom kvartáli sa celkový počet znížil. Pokles je však o niečo nižší a podľa informácií ŠÚ SR dosiahol 6 %, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka činí 2766 domov, na ktorých sa v uvedenom štvrťroku začalo pracovať.

Zdroj: www.greenscenehomeinspections.com 


Stavebnú produkciu držali dokončené projekty

 

Napriek tomu, že podľa čísel sa v spomínanom období začalo realizovať o niečo menej bytov a domov, celkovej aktivite stavbárov to zatiaľ neškodí, a to nielen preto, že o dobrú stavebnú produkciu sa starajú komerčné a inžinierske stavby. Pomáha je aj rýchlejšie tempo nastolené pri dokončovaní projektov, najmä tých bytových, rozostavaných v minulých rokoch, ktoré sa medziročne zrýchlilo až dvojciferným výsledkom. 

 

Počet dokončených bytov za 1. kvartál 2018: 4348

Medziročný rast hotových bytov za 1. kvartál 2018: + 10,2 %

Jediný kraj, kde počet hotových bytov klesol: Košický (- 21%)

Kraj s najnižším plusovým rastom: Bratislavský (+ 1,2 %)

Zdroj: www.cgarchitect.com 


V aktuálne prebiehajúcom kvartáli síce nie je o nové rezidenčné projekty núdza, no odborníci nepredpokladajú, že príde k rastu, aspoň nie k žiadnemu výraznému. Dôvodom nebude ani tak slabá výstavba alebo prepad stavebnej produkcie, skôr dobré výsledky z minulého roka, ktoré sa automaticky podpíšu na mínusových výsledkoch.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.statistics.sk

Foto: www.shopsandhomes.com, www.hometimes.co.za, www.greenscenehomeinspections.com, www.cgarchitect.com