Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Rekordné zdražovanie nájmov v Berlíne zastaví nový cenový strop

Napísal Róbert Bosák, 25.10.2019

Jeden z najráznejších krokov na berlínskom realitnom trhu za posledné roky. Aj takto by sa dalo označiť kontroverzné „zastropovanie“ cien nájmov, ktorým chce mesto riešiť problémy s pretrvávajúcim rekordným zdražovaním nájomného bývania.  

 

Rekordné tempo zdražovania nájomného trápi Berlín už 5 rokov. Nie je to až tak dávno, čo sa kvôli nemu v uliciach metropoly uskutočnili masové protesty. Aj to bolo jasným signálom zo strany verejnosti, že kompetentní s tým majú niečo robiť. Ich volanie o pomoc bolo nakoniec vypočuté, čo vyústilo do schválenia cenového stropu pre vybranú skupinu nájomných bytov.

 

Zdražovanie má na 5 rokov červenú

 

Cieľom schváleného cenového stropu je zastaviť zdražovanie nájomných bytov, ktoré od roku 2014 patrí k najrýchlejším na svete. To sa nateraz podarí len na 5 rokov. Vedenie mesta totiž pristúpilo k 5-ročnej dobe zastropovania, ktorá začne plynúť začiatkom budúceho roka. Počas nej nesmie rásť cena nájomného v žiadnom byte zo skupiny nehnuteľností, ktorých prípadné zdražovanie dostalo červenú.

Zdroj: www.pixabay.com 


Nový strop sa dotkne 1,5 mil. bytov

 

Aj keď stopka zdražovaniu sa netýka všetkých berlínskych nájomných bytov, podľa odhadov má zmraziť ďalší rast cien až v 1,5 mil. prípadoch. Pôjde o byty postavené pred rokom 2014, po ktorý bolo zdražovanie v porovnaní s ďalšími 5 rokmi len veľmi mierne. Novostavby sa do tohto zoznamu nezmestili, takže ich majitelia môžu so zvyšovaním nájomného pokračovať.

Zdroj: www.pixabay.com 


Schválený cenový strop vstúpi do platnosti v roku 2020. Jeho účinnosť je ale nastavená spätne k 18. júnu 2019, pričom trvať má spomínaných 5 rokov. Čo takýto krok prinesie a aký dosah bude mať na berlínsky realitný trh, to ukáže čas. Pre nájomníkov je však príležitosťou využiť o niečo lepšiu dostupnosť nájomného bývania.

 

Text: Róbert  Bosák

Zdroj foto: www.pixabay.com