Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Reformy v Poľsku majú podporiť bývanie pre rodiny

Napísal Róbert Bosák, 10.09.2021

V Poľsku sa pripravujú veľké zmeny. Našich severných susedov čaká viacero reforiem, ktoré neobídu ani oblasť bývania. To by malo byť o niečo prístupnejšie ako v súčasnosti. Niektorí ale upozorňujú, že plánované zmeny majú aj isté mínusy.  

 

Pripravované zmeny vyplývajú z tzv. Poľskej dohody. Ide o rozsiahly program zmien, ktoré majú byť v nadchádzajúcich rokoch zavádzané v rôznych oblastiach. Jednou z nich je oblasť bývania, developmentu a realít, kde by malo prísť k viacerým krokom upravujúcim možnosti výstavby a nadobúdania bývania.

Zdroj: flickr.com - abbozzo

 

Prorodinná politika sprístupní nové bývanie

 

V prípade uskutočnenia ohlásených reforiem budú mať ľahšiu cestu k bývaniu najmä rodiny. Vyplýva to z prorodinnej a propôrodnej politiky, v ktorej duchu sa nesie viacero z chystaných zmien. K tým najzásadnejším, ktoré majú najväčšou mierou prispieť k podpore bývania, patrí štátna garancia vlastného vkladu pri hypotékemožnosť výstavby menšieho rodinného domu bez stavebného povolenia.  

 

Štátna garancia vlastného vkladu pri hypotéke

 

Jedna z kľúčových zmien sa bude týkať hlavne mladých rodín, ktoré budú financovať bývanie pomocou úveru. Štát pre nich pripravil štátnu garanciu vlastného vkladu pri hypoúvere až do výšky 100 000 zlotých. V prepočte na eurá ide o podporu na úrovni necelých 22 000 €. Ešte s vyššou štátnou garanciou budú môcť rátať rodiny žijúce v sociálnych bytoch. Na tých čaká príspevok určený na dofinancovanie až vo výške 160 000 zlotých, čo je okolo 35 000 €.

 

Malé rodinné domy bez stavebného povolenia

 

Druhou z noviniek je zrušenie podmienky získať stavebné povolenie pri realizácii rodinného domu. To sa ale má týkať iba menších domov s výmerou do 70 m². Pri tých nebude stavebné povolenie vôbec nutné. Pri väčších domoch ostáva jeho získanie povinné, no v rámci reforiem zrejme príde k zjednodušeniu viacerých podmienok. Tento krok sa okamžite stretol s kritikou, najmä zo strany predstaviteľov miest a obcí. Podľa nich to povedie k nárastu výstavby, ktorá môže byť v niektorých lokalitách nekontrolovateľná.

Zdroj: palmatin.com

 

Podpora bývania a lepší prístup k jeho získaniu je iba jedným z mnohých odvážnych cieľov Poľskej dohody. V rámci výstavby a realizácie nových projektov z oblasti realít, stavebníctva a developmentu sa hovorí aj o masívnej modernizácii ciest a železníc. Peniaze sa investujú aj do rekonštrukcie 4000 škôl. V programe nechýba ani výstavba niekoľkých nových obchvatov a diaľničných úsekov.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: flickr.com - abbozzo, palmatin.com