Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Recyklovaný mrakodrap, ktorý poslúži ako úložisko energie

Napísal Róbert Bosák, 14.09.2019

Zo sveta energetiky a s ňou spojenej trvalo udržateľnej architektúry prichádza ďalší revolučný projekt. Jeho výsledkom má byť realizácia unikátnej výškovej veže. Tá však nebude plniť bežný účel, na aký sme pri bežných mrakodrapoch zvyknutí.   

 

Žiadne byty, predajne, kancelárie ani hotelové izby. Jeden z najnovších výškových projektov prichádzajúcich zo Švajčiarska bude plniť celkom inú funkciu. Mrakodrap, ktorý chce firma Energy Vault zrealizovať v najbližších mesiacoch, sa má stať revolučným úložiskom solárnej a veternej energie.

Zdroj: energyvault.com 


Gigantický betónový sklad energie

 

Autori nápadu sa netaja tým, že pilierom celého projektu je práve výška, resp. veľkosť. Veža má vyrásť až na úroveň 150 metrov, čo jej v spojení s prepracovaným systémom fungovania umožní uskladňovať obrovské množstvo energie. Objekt za desiatky miliónov eur zhotovený z betónových blokov by tak mohol dokázať akumulovať viac ako 30 megawatthodín energie naraz.

Zdroj: energyvault.com 


Výstavba z recyklovaného betónu

 

Ekologický prínos netypickej veže nebude vyplývať len z jej schopnosti uskladňovať energiu. O ten sa postará už samotná realizácia objektu založená na výstavbe pomocou recyklovaných materiálov. V tomto prípade pôjde o betón získaný z odpadu vyprodukovaného pri výstavbách  iných budov, ktorý sa rovno na mieste realizácie spracuje do vyššie spomínaných betónových blokov. Tie sa následne poskladajú do hotovej výškovej veže.

Zdroj: energyvault.com 


Konkurencia pre batérie od Tesly

 

Množstvo uskladnenej energie a možnosť recyklácie pri výstavbe je len časť výhod, ktoré má tento mrakodrap ponúkať. Za zmienku určite stojí aj mobilita celej veže, ktorú bude pomocou žeriava možné presúvať z miesta na miesto. Aj to by malo priniesť projektu zaručený úspech, čím bude viac ako silnou konkurenciou pre obrie batérie od spoločnosti Tesla. Tie sa totiž ako zásobáreň energie ujali hneď, no pri ich využívaní stále visí otáznik nad dopadom na životné prostredie.

Zdroj: energyvault.com 


Recyklované mrakodrapy, ktoré poslúžia ako úložisko energie, nie sú len futuristickou víziou. Zmluva na výstavbu prvej veže tohto druhu je údajne podpísaná, takže 150-metrový betónový obor by mal v talianskom Miláne vyrásť ešte tento rok. To zrejme bude iba začiatok. Energy Vault sa totiž zmienila o pláne vybudovať v najbližších rokoch aspoň 1000 takýchto objektov.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: energyvault.com