Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Rebríček najľudnatejších metropolitných oblastí na svete za rok 2022

Napísal Róbert Bosák, 21.06.2022

Milióny obyvateľov na niekoľkých stovkách až tisíckach m². Aj to je jedna z typických čŕt najväčších metropolitných oblastí na svete. Tie najľudnatejšie z nich obýva viac ako 20 až 30 mil. ľudí. Potvrdzuje to aj najnovší rebríček zostavený na základe správy OSN.

Zdroj: pixabay.com

 

Rebríček najľudnatejších metropolitných oblastí na svete je každoročne zostavovaný v rámci aktivít Programu OSN pre ľudské sídla (UN-Habitat). OSN ho využíva na monitorovanie priebežného populačného vývoja a najnovších trendov v osídľovaní miest. Cieľom rebríčka je sledovať aktuálny počet obyvateľov v najväčších metropolitných oblastiach a porovnávať ich s číslami z predošlých rokov.

Zdroj: pixabay.com

 

10 najľudnatejších metropolitných oblastí na svete (2022):


1. Tokio (Japonsko) – 37,274 mil. obyvateľov

Tokio je jednou z 2 metropolitných oblastí v prvej desiatke tohto rebríčka, v ktorých sa počet obyvateľov v porovnaní s minulým rokom znížil. V obidvoch prípadoch ide o japonské mestá s ich aglomeráciami, kde žije o pár desiatok tisíc menej ľudí ako pred rokom. V tzv. Veľkom Tokiu, ako je pomenovaná dlhodobo najľudnatejšia metropolitná oblasť na svete, je aktuálne evidovaných 37,274 mil. obyvateľov. Pred rokom ich tu žilo zhruba o 65 000 viac.

 

2. Dillí (India) – 32,065 mil. obyvateľov

Indické mesto Dillí sa opäť zaradilo medzi metropolitné oblasti s najrýchlejším medziročným rastom počtu obyvateľov. V porovnaní s minulým rokom má o necelých 900 000 obyvateľov viac. S počtom 32,065 mil. obyvateľov tvorí spolu s Tokiom dvojicu metropolitných oblastí, kde žije viac ako 30 mil. ľudí. Žiadna iná oblasť sveta zatiaľ túto hranicu neprekročila.

 

3. Šanghaj (Čína) – 28,516 mil. obyvateľov

Vedúcu trojicu dopĺňa najľudnatejšia metropolitná oblasť v Číne. Tou je dlhodobo Šanghaj, v ktorého oblasti sa počet obyvateľov medziročne zvýšil o viac ako 500 000. Podľa najnovšej správy UN-Habitat ho aktuálne obýva 28,516 mil. obyvateľov, čo je o vyše 7 mil. ľudí viac ako v Pekingu, v druhej čínskej metropolitnej oblasti v TOP 10. 


4. Dháka (Bangladéš) – 22,478 mil. obyvateľov

5. Sao Paulo (Brazília) – 22,429 mil. obyvateľov

6. Mexico City (Mexiko) – 22,085 mil. obyvateľov

7. Káhira (Egypt) – 21,750 mil. obyvateľov

8. Peking (Čína) – 21,333 mil. obyvateľov

9. Bombaj (India) – 20,961 mil. obyvateľov

10. Osaka (Japonsko) – 19,059 mil. obyvateľov

Zdroj: pixabay.com

 

Tohtoročný rebríček najľudnatejších metropolitných oblastí na svete opäť potvrdil dlhoročnú dominanciu ázijských miest. V prvej desiatke sa ich tento rok objavilo až 7, zvyšné 3 priečky obsadili mestá z Ameriky, resp. z Afriky. Jedinou európskou metropolitnou oblasťou v TOP 20 je Istanbul. Turecké veľkomesto sa s počtom obyvateľov 15,636 mil. obyvateľov dostalo na 13. priečku.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: unhabitat.org

Zdroj foto: pixabay.com