Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Realitný trh v Nitre čaká na Jaguar

Napísal Róbert Bosák, 23.09.2016

Príchod automobilky Jaguar do Nitry patrí k najväčším udalostiam (nielen) v regióne za posledné roky. Investícia, ktorá má priniesť tisíce nových pracovných miest, neovplyvní len ekonomiku. Výraznou mierou sa podpíše aj na dianí na nitrianskom realitnom trhu.

 

Na spustenie výroby v štvrtej slovenskej automobilke si údajne počkáme do roku 2018, resp. 2019. Prípravy však už nejaký ten čas prebiehajú a prvé kroky investorov sa stihli podpísať na vývoji na miestnom realitnom trhu. Ceny nehnuteľností totiž zaznamenávajú značný rast a to najlepšie vraj stále neprišlo, pretože trh ešte čaká na príchod masy zamestnancov, ktorí spustia obrovský dopyt po bývaní v regióne.


Byty už zaznamenali rast, a ďalší ešte príde

 

Byty tvoriace najväčší podiel na realitnom trhu zaznamenali prvý rast cien hneď po ohlásení príchodu automobilky. Bolo to presne pred rokom, keď sa ceny začali šplhať nahor a analytici prinášali informácie o 10 až 20% zdražovaní. Momentálne je situácia pokojnejšia, no cenový boom vraj ešte príde, čo bude odpoveď na migračnú vlnu spustenú príchodom zamestnancov.

 

Prenajíma sa o 10 až 30% drahšie

 

V súvislosti s cenovým vzostupom bol zaznamenaný aj nový trend v prenajímaní, nakoľko majitelia bytov začali zvyšovať nájomné. Štatistiky vykazujú nárast od 10 do 30%, pričom  najrýchlejšie zdražovanie prišlo v centrálnych častiach mesta. Tam zaznamenávajú úspechy hlavne dlhodobé prenájmy uzatvárané na 2 až 5 rokov, čo doposiaľ nebývalo zvykom.

 

Darí sa aj rodinným domom

 

Popri bytoch sa na vlne zdražovania nesú aj rodinné domy, aj keď v ich prípade ide o mierne zdražovanie, ktoré nedosahuje dvojciferné čísla. Najciteľnejší rast prišiel v okolitých obciach ako Nitrianske Hrnčiarovce, Ivanka pri Nitre či dokonca Báb, ktoré poskytujú podmienky na pokojný život mimo mesta.

 

Silný dopyt prevyšuje ponuku

 

Na jednej strane môžeme vývoj na nitrianskom trhu považovať za pozitívny, no z iného uhla pohľadu ide o problém. Ten spočíva najmä v nedostatočnej ponuke, ktorá nestíha uspokojiť extrémne vysoký dopyt. Ten sa bude naďalej zvyšovať a realitní odborníci predpokladajú, že miestny trh čaká v súvislosti s príchodom automobilky ešte veľa krušných chvíľ.

 

Dianie v Nitre a v jej okolí síce oživuje realitný trh, no tento vývoj je právom považovaný za nafúknutú bublinu. Odborníci upozorňujú, že k nárastu cien nedochádza vplyvom zlepšovania ekonomiky, ale na základe využitia situácie okolo rastúceho dopytu po bývaní. Vzhľadom na to sa nitrianske reality pohybujú po tenkom ľade a ostáva dúfať, že ten pod nimi nepraskne.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : nitralive.sk