Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Rast cien plynu a elektriny v EÚ za 1. polrok 2022

Napísal Róbert Bosák, 11.11.2022

Zdražovanie plynu a elektriny pociťujú milióny Európanov. V 1. polroku sa ceny týchto energií zvyšovali takmer v celej EÚ. V niektorých členských štátoch zaznamenali 2 až 3-ciferný medziročný rast.

Zdroj: www.pixabay.com

 

Ceny elektriny medziročne vzrástli v 22 štátoch

 

Podľa štatistík Eurostatu bola elektrina v 1. polroku 2022 drahšia ako rok predtým až v 22 štátoch. Medziročnému rastu cien sa vyhlo iba 5 členských krajín. Maďarsko udržalo ceny na nižšej úrovni reguláciou, Poľsko, Holandsko a Slovinsko zabránilo zdražovaniu kvótami a vládnymi dotáciami. Päticu štátov EÚ, kde boli ceny elektriny nižšie ako v 1. polroku 2021, dopĺňa Portugalsko. V ostatných 22 krajinách elektrina zdražela, niekde až o viac ako 50 %.

 

Krajiny EÚ s najvyšším rastom cien elektriny:

 

ČR

+ 62 %

Lotyšsko

+ 59 %

Dánsko

+ 57 %

Zdroj: Eurostat

 

Ceny plynu poskočili 2 až 3-ciferným tempom

 

Ceny plynu pre domácnosti v  rástli vo väčšine krajín rýchlejšie ako ceny elektriny. V štátoch s najvyššou mierou zdražovania bol medziročný nárast cien viac ako 100 %. Z 24 hodnotených krajín bol plyn medziročne drahší až v 23. K zdražovaniu neprišlo iba u našich južných susedov. Maďarsko aj v tomto prípade pristúpilo k regulácii. Domácnosti v ostatných 23 členských štátoch, ktoré Eurostatu poskytli údaje za 1. polrok 2022, si museli priplatiť.

 

Krajiny EÚ s najvyšším rastom cien plynu:

 

Estónsko

+ 154 %

Litva

+ 110 %

Bulharsko

+ 108 %

Zdroj: Eurostat

 

Zdražovanie plynu a elektriny v drvivej väčšine členských štátov EÚ sa automaticky odrazilo aj na priemernom raste cien týchto energií v celej EÚ. V prípade plynu sa cena za 100 kWh medziročne zvýšila zo 6,4 na 8,6 €. Priemerná cena za 100 kWh elektriny sa na medziročnej úrovni zvýšila z 22 na 25,3 €.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: Eurostat – ec.europa.eu

Zdroj foto: www.pixabay.com