Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Rast cien domov vo Veľkej Británii zaznamenal niekoľkoročné maximum

Napísal Róbert Bosák, 08.01.2021

Realitný trh v máloktorej európskej krajine zažil taký dobrý záver roka ako ten britský. Tomu sa darilo počas celého záverečného štvrťroka 2020. Skvelé obdobie, pod ktoré sa podpísal najmä rýchly rast cien nehnuteľností na bývanie, vyvrcholilo v decembri, kedy zdražovanie dosiahlo niekoľkoročné maximum.

Zdroj: expatica.com 


Aj keď za decembrovým rastom cien britských nehnuteľností na bývanie, ktorý patrí medzi najvyššie za posledné mesiace, je zdražovanie bytov aj rodinných domov, práve domom sa podarilo zaznamenať niekoľkoročný rekord. Ten je vyvrcholením priaznivého obdobia, ktoré pretrvávalo počas celej jesene a v decembri 2020 vyústilo do najvyššieho medziročného rastu za 6 rokov.

Zdroj: propertywire.com 


Medziročný rast poskočil na 7,3 %

 

Za uplynulých 6 rokov sa domom vo Veľkej Británii podarilo výrazne zrýchliť tempo nárastu cien viackrát. Ani raz ale neprišlo k zdražovaniu na úrovni 7,3 %, ako sa to stalo v decembri. 6-ročný rekord však nie je žiadnym chvíľkovým výstrelom v štatistikách. Dosiahnutie vyše 7 % výsledku bolo na spadnutie aj v predchádzajúcich mesiacoch. Príkladom je november, kedy rast cien domov poskočil v medziročnom porovnaní o 6,5 %.

 

Mesačný rast spomalil minimálne

 

Vďaka zrýchleniu medziročného rastu sa podarilo udržať nárast aj v mesačnom porovnaní, čo nebolo vzhľadom na vysoký novembrový výsledok samozrejmosťou. Decembrové štatistiky nakoniec priniesli informáciu o 0,8 % mesačnom náraste. Ten síce v porovnaní s novembrom klesol o 0,1 %, no napriek miernemu spomaleniu prekonal očakávania analytikov. Tí počítali s rastom na úrovni maximálne do 0,5 %.  

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.nationwide.co.uk, www.tasr.sk

Zdroj foto: expatica.com, propertywire.com