Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Rast cien bývania v Česku patrí medzi najrýchlejšie v EÚ

Napísal Róbert Bosák, 21.10.2021

Realitný trh v susednom Česku pokračuje v rýchlom zdražovaní nehnuteľností. Platí to najmä o nehnuteľnostiach na bývanie, ktoré majú za sebou jeden z najrýchlejších rastov cien za posledné roky.

Zdroj: regulus.eu

 

O ďalšom náraste cien na českom trhu s bývaním informoval Eurostat. Ten pred pár dňami zverejnil najnovšie štatistiky hodnotiace ceny bývania v jednotlivých členských krajinách EÚ za 2. štvrťrok 2021. Spomedzi štátov v našom regióne najviac zaujalo práve susedné Česko, ktoré v období od júla do septembra tohto roka zaznamenalo jeden z najrýchlejších nárastov cien bytov a domov v celej EÚ.

Zdroj: praga-praha.eu

 

Ceny bývania v Česku poskočili o 14,5 %

 

České byty a domy zaznamenávajú rýchly rast cien už niekoľko kvartálov. V tom poslednom sa tempo ich zdražovania ešte viac zrýchlilo. Podľa nových čísel Eurostatu bolo v porovnaní s 2. štvrťrokom 2020 rýchlejšie až o 14,5 %. Podobný medziročný rast cien nehnuteľností na bývanie nebol v Česku zaznamenaný už pár rokov.  

 

Tretí najrýchlejší rast cien bývania v EÚ

 

Dosiahnutie dvojcifernej úrovne rastu cien je v tomto roku predpokladom, že štát s takýmto medziročným rastom sa zaradí na popredné priečky v poradí krajín s najrýchlejším tempom zdražovania v EÚ. Česko tento predpoklad naplnilo do bodky. V rebríčku za 2. štvrťrok 2021 sa ocitlo na 3. pozícii. Len o 1 priečku nižšie skončilo v rebríčku, ktorý zostavili na základe porovnania štvrťročného rastu cien. Ten sa v 2. štvrťroku 2021 vyšplhal na 3,9 %.

 

Štáty s najrýchlejším medziročným rastom cien bývania (2. štvrťrok 2021):

 

1. Estónsko

16,1 %

2. Dánsko

15,6 %

3. Česko

14,5 %

4. Litva

12 %

Zdroj: Eurostat – ec.europa.eu

 

Ceny bývania sa zvýšili aj na Slovensku

 

Dvojciferný rast cien bývania v uvedených krajinách prispel k dosiahnutiu ďalšieho vysokého výsledku celkového rastu cien bývania v EÚ. Byty a domy v členských krajinách v období od júla do septembra medziročne zdraželi priemerne o 7,3 %. Slovensko za týmto priemerom EÚ  výraznejšie zaostalo. Podľa Eurostatu sa rast cien bývania na Slovensku v uvedenom období zvýšil „len“ o 4,7 %.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: Eurostat –ec.europa.eu, ČTK – ctk.cz

Zdroj foto: regulus.eu, praga-praha.eu