Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Rast cien bývania už citeľne spomaľuje

Napísal Róbert Bosák, 01.09.2018

Téma cien bývania momentálne nerezonuje len na nitrianskom realitnom trhu, ktorého vývoj sme si v súvislosti s príchodom automobilky Jaguar načrtli včera. Do pozornosti sa dostali aj najnovšie štatistiky spojené s vývojom cien bytov a domov na celom Slovensku.

 

Najnovšie údaje, ktoré nám odhaľujú vývoj cien bývania za posledné hodnotené obdobie, nám už tradične priniesol Štatistický úrad SR (ŠÚ SR). Ten len pred niekoľkými dňami zverejnil čísla porovnávajúce ceny bývania za prvé 2 tohtoročné kvartály. Tie priniesli nepatrné zmeny, ktorých výsledkom je celkový rast na úrovni len niečo vyše 1 %.

 

Zdražovanie bytov a domov spomaľuje

 

Po pretrvávajúcom boome okolo rastu cien nehnuteľností v rokoch 2015, 2016 a v prvej časti 2017 sa vývoj začal pomaly stabilizovať. Svedčia o tom aj výsledky z prvých dvoch kvartálov tohto roka, ktoré potvrdzujú citeľné spomalenie zdražovania v oboch hodnotených kvartáloch. V tom druhom rast cien dosiahol už iba 1,2 %, čo je jeden z najnižších výsledkov za posledné roky.

 

Štvrťročné porovnanie cien bývania za 2. kvartál 2018:

Novostavby

Staršie nehnuteľnosti

- 1 %

+ 2,3 %

*Zdroj: www.statistics.sk

 

Medziročný rast je podstatne vyšší

 

Kým štvrťročné porovnanie dopadlo v prospech obdobia od apríla do júna len veľmi tesne, to medziročné prinieslo podstatne vyššie číslo. Podľa údajov ŠÚ SR ceny poskočili o rovných 7 %, čo patrí medzi lepšie výsledky. Na rozdiel od štvrťročného porovnania zaznamenali rast aj ceny novostavieb, ktorých tempo zdražovania zaostalo za staršími bytmi len o pol percenta

 

Medziročné porovnanie cien bývania za 2. kvartál 2018:

Novostavby

Staršie nehnuteľnosti

+ 6,7 %

+ 7,2 %

*Zdroj: www.statistics.sk

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.tasr.sk, www.statistics.sk

Foto: www.info.sk