Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Rakúsko zatúžilo po najväčšom svetovom lyžiarskom areáli na ľadovci

Napísal Róbert Bosák, 15.11.2019

Lyžovačka v náruči majestátnych zasnežených štítov je lákavou predstavou vydarenej zimnej dovolenky. O to viac, ak by malo ísť o lyžovanie v najväčšom svetovom stredisku vybudovanom priamo na ľadovci. Presne o to sa snažia rakúski podnikatelia, ale...

Spory medzi ochranármi a investormi nie sú dlhodobým problémom iba u nás. Situácie známe napr. z Vysokých Tatier zažívajú aj Rakúšania, ktorí buď Alpy ochraňujú, alebo v nich chcú stavať. Najnovšie rozpory medzi nimi vyvolal nápad vybudovať najväčšie svetové lyžiarske stredisko umiestnené priamo na ľadovci.

Zdroj: Mario Webhofer


Areál má vzniknúť spojením 2 existujúcich stredísk

 

Základy najväčšieho lyžiarskeho strediska vybudovaného na ľadovci sú už „položené“ bez toho, aby sa pristúpilo k akýmkoľvek realizačným zásahom. Tvoria ich už existujúce areály Pitztal a Ötztal, ktoré ležia v horskom pásme neďaleko mesta Innsbruck. Práve ich spojením, modernizáciou a plánovaným rozšírením by sa vytvoril priestor pre vybudovanie najväčšieho lyžiarskeho strediska situovaného na ľadovci.

Zdroj: visittirol.dk


Čo sa chystá v rámci prepájania stredísk vybudovať

 

- 3 celkom nové lanové dráhy

- niekoľko zjazdových tratí

- 600-metrový lyžiarsky tunel

- vysokohorská nádrž na vodu

- sklad pre umelé zasnežovanie

Zdroj: belvilla.de 


Proti sú ochranári a tisíce ľudí podpísaných v petícii

 

Kým investori vidia za svojím nápadom neškodný spôsob, ako prispieť k podpore cestovného ruchu, ochranári upozorňujú na ďalšie necitlivé zásahy do alpskej prírody. S ich názorom sa zrejme stotožňujú aj tisícky podpísaných v petícii proti realizácii tohto zámeru. Pred necelým týždňom ich bolo cez 40 000 a ich počet ďalej stúpa. Spolu s ochranármi odmietajú akékoľvek stavebné zásahy v danej lokalite, ktoré údajne zničia kopu skál a ľadu na nich.

Zdroj: R. Hoelzl


Súboje investorov a ochranárov dopadajú rôzne. Raz vyhrá nejaký stavebný projekt, inokedy žne úspech nedotknutosť prírody. Výsledok prípadu z rakúskych Álp je zatiaľ neistý. Ak ale investori uspejú, u našich susedov by mohlo stáť najväčšie lyžiarske stredisko tohto druhu na celom svete už v roku 2025.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: Mario Webhofer, visittirol.dk, belvilla.de, R. Hoelzl