Príprava jedál sa nezaobíde bez produkcie odpadu, aspoň nie v klasických kuchyniach, aké sú využívané v miliónoch domácností alebo reštaurácií po celom svete. Istá rakúska architektka ale prišla s nápadom, ako odpad vznikajúci pri varení či pečení eliminovať.
Riešením spomínaného problému by podľa dizajnérky Ivany Steiner mala byť bezodpadová kuchyňa. Práve Rakúšanka známa pokrokovými dizajnérskymi nápadmi vymyslela revolučný model tohto typu kuchyne. Podobu a fungovanie Zero Waste Kitchen už stihla predstaviť aj verejnosti, ktorá na nový prototyp okamžite zareagovala kladne.
Zero Waste Kitchen, Zdroj: ivanasteiner.com
Multifunkčný kuchynský systém
Predstavený prototyp si získal pozitívne ohlasy z viacerých dôvodov. Pozornosť vzbudzuje najmä jeho všestrannosť, ktorá robí zo Zero Waste Kitchen multifunkčný kuchynský systém umožňujúci vykonávať viacero prác na jednom mieste. Okrem bežných procesov spojených s prípravou jedla slúži napríklad aj ako sušička, zberňa odpadu, mini záhradka či jedáleň pre niekoľko ľudí.
Zero Waste Kitchen, Zdroj: ivanasteiner.com
Uľahčuje varenie, šetrí priestor
Multifunkčný charakter sa postaral o to, aby bola príprava jedla oveľa jednoduchšia. Užívateľ kuchyne má po ruke všetko potrebné, vďaka čomu vyvinie menej úsilia. Ušetrený ale nebude iba čas a námaha. Keďže kuchyňa v podobe otvorenej lavice s inteligentne riešeným úložným priestorom má dĺžku 400 cm a šírku len 60 cm, zapadne aj do menších miestností. Architektka nezabudla ani na šetrnosť voči životnému prostrediu, takže jednotlivé komponenty sa vyrobili z recyklovaného skla a z recyklovanej nerezovej ocele.
Zero Waste Kitchen, Zdroj: ivanasteiner.com
Ako funguje riešenie odpadu?
Napriek viacerým vymoženostiam, ktoré Zero Waste Kitchen ponúka, je hlavným atribútom modelu systém na elimináciu odpadu. Ten zahŕňa špeciálnu nádobu na kompost ukrytú rovno pod drezom. Spracovať sa v nej dá všetok biologický odpad okrem kostí a cesnaku. Súčasťou systému je aj sušička s malým rozkladacím vešiakom, ktorá slúži na usušenie utierok. Vďaka tomu nie je nutné používať papierové servítky, ktoré by boli odpadom navyše.
Zero Waste Kitchen, Zdroj: ivanasteiner.com
Predstavený prototyp s prepracovaným systémom eliminácie odpadu ukazuje mnohé pozitíva, ktoré by mohli viesť k nastoleniu nového trendu bezodpadových kuchýň. Prekážkou na ceste k expanzii týchto kuchynských systémov však môže byť ich cena. Prototyp od Ivany Steiner vyšiel až na 20 000 €. Vysoké náklady vyžadujú aj návrhy ďalších podobných modelov, čo sa po ich uvedení na trh automaticky premietne aj do predajných cien.
Text: Róbert Bosák
Zdroj foto: ivanasteiner.com