Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Radiátor miesto klimatizácie

Napísal Róbert Bosák, 31.07.2014

V zime sme vďační za radiátor a jeho schopnosť ohrievať nám príbytok a v lete za klimatizáciu a jej osviežujúci chladivý prúd vzduchu. Dve ročné obdobia, dve odlišné zariadenia a dve odlišné spôsoby využitia, ktoré sú súčasťou našich obydlí. Radiátory však majú pred sebou priaznivé obdobie, zatiaľ čo klimatizácie môžu mať až existenčné problémy. 


Že radiátory potrebujeme takmer na polovicu kalendárneho roka je všetkým dobre známe. Slúžia ako nástroje na vyhrievanie jednotlivých miestností a v zime by sme bez nich mali postarané o problémy s teplom. Tým, že do interiéru privádzajú teplo, sa vlastne starajú o jednu zo základných ľudských potrieb, takže v oblasti týkajúcej sa tepla sú prakticky nenahraditeľné, pokiaľ si odmyslíme vykurovanie drevom či tuhým palivom v kachliach alebo peciach. Príchodom jari nám doma stoja radiátory nečinné a čakajú na ďalšie studené obdobie a opätovné spustenie prevádzky. Táto nečinnosť počas jari, leta a skorej jesene je pravdepodobne na konci, pretože radiátory sa čoskoro majú stať prostriedkom na chladenie, teda spĺňať úlohu, o ktorú sa doteraz starala klimatizácia. 


Hit budúcnosti ? 


Ak sa skutočne podarí spustiť prevádzku radiátorov ako zariadení určených na chladenie, budeme môcť hovoriť o takej menšej technickej revolúcií. Tento krok je vysoko reálny a mnohí ho už dokonca očakávajú s istotou. Výrobcovia, technici a ďalšie kompetentné osoby už dlhšie pracujú na schopnosti týchto telies vyžarovať do priestorov chlad na podobnej báze ako v súčasnosti vyžarujú teplo. Po praktickej stránke je to samozrejme zhotoviteľné a otázka prijatia obyvateľmi by nemala trápiť nikoho, pretože je logické, že každý vlastník nehnuteľnosti s radiátorom vo vnútri ho využije aj na chladenie, pokiaľ takú možnosť bude mať. V konečnom dôsledku by sa malo jednať o technologický krok vpred, ktorý bude spoločnosťou privítaný. 

Zdroj: www.podlahovetopeni.pro


Sú domácnosti pripravené ?


Slovenskí stavebníci doteraz nejak nemali dôvod rozmýšľať nad montovaním chladiacich jednotiek do obytných priestorov, ako to bežne robia v južných európskych krajinách, kde sú letné horúčavy pravidelným javom. Avšak posledné letá u nás priniesli teplotné extrémy a chladenie v domácnostiach sa stalo vyžadované. Pokiaľ sa o chladenie miestností postarajú radiátory využívané v súčasnosti alebo by trebalo kúpiť nové teleso, ktoré má porovnateľnú cenu ako klimatizačná jednotka, domácnostiam sa oplatí prejsť na takýto mechanizmus chladenia. Technici sa zhodujú, že súčasné rozvody a konštrukčné prvky potrebné k správnemu fungovaniu takéhoto moderného radiátora s chladením spĺňajú technické predpoklady a nebude potreba rekonštrukčných zásahov. Suma sumárum, moderná domácnosť by mala byť na prácu dvojfunkčného radiátora pripravená. 

Zdroj: www.podlahovetopeni.pro


Prínos pre obyvateľov 


- jedno zariadenie zabezpečí aj teplo aj chladenie

- lepšia možnosť ako si efektívne regulovať teplo, respektíve chlad

- predpoklad finančnej úspory za kúrenie a elektriku 

- nie sú potrebné veľké rekonštrukčné zásahy

- odpadne výdavok na kúpu klimatizácie 

- chladný vzduch sa šíri sálaním nie fúkaním, čo je lepšie pre zdravie  

Zdroj: www.podlahovetopeni.pro


Aj u nás a v susednom Česku sa už testovalo fungovanie radiátorov so systémom chladenia priestorov. Napríklad vo Zvolene v istých kancelárskych priestoroch sa skúšal samotný priebeh tohto procesu a aj keď radiátory budúcnosti majú fungovať odlišným mechanizmom aký bol testovaný, podstatné je, že tento proces je reálny a hodí sa aj do našej stavebnej kulktúry. Ešte zaujímavejšie bude sledovať trh a záujem ľudí o klimatizácie, nakoľko sa budú môcť kedykoľvek schladiť prostredníctvom radiátora, čo je určite prospešnejší a vyváženejší štýl chladenia. 


Text : Róbert Bosák

Foto : podlahovetopeni.pro