Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

R.I.P. Ieoh Ming Pei – autor Rokenrolovej siene slávy aj pyramídy pred Louvre

Napísal Róbert Bosák, 24.05.2019

Včera uplynul presne týždeň, čo svet opustil jeden z najväčších architektov posledných rokov. 102-ročný majster nadčasových návrhov však po sebe zanechal kus práce, ktorý vidieť v podobe mnohých veľdiel po celom svete.  

 

Priekopník abstraktných námetov, držiteľ Pritzkerovej ceny z roku 1983, no hlavne šikovný umelec s citom pre revolučné návrhy. To je len zlomok prívlastkov, ktoré sa spájajú s menom Ieoh Ming Pei. Americký architekt s čínskym pôvodom si ich vyslúžil svojimi originálnymi návrhmi, ktoré zdobia mestá od Dallasu po Hongkong.

 

Východná budova Národnej galérie (Washington, 1974)

Zdroj: Difference engine 


Radnica v Dallase (Dallas, 1978)

Zdroj: www.pixabay.com 


Múzeum umenia Univerzity v Indiane (Bloomington, 1978)

Zdroj: Kzollman (Kevin J.S. Zollman) 


Prezidentská knižnica a múzeum Johna F. Kennedyho (Boston, 1979)

Zdroj: Fcb981 


Sklenená pyramída pred Louvre (Paríž, 1984)

Zdroj: www.pixabay.com 


Nemecké historické múzeum (Berlín, 1987)

Zdroj: Tom Koronowski 


Rokenrolová sieň slávy (Cleveland, 1995)

Zdroj: www.pixabay.com 


V zozname výtvorov I. M. Peia je toho podstatne viac, aj keď ostatné stavby si s jeho menom spájajú už len najhorlivejší milovníci architektúry. Práca tohto velikána sa tak navždy zapísala do histórie, aby bola naďalej inšpiráciou pre nasledovníkov štýlu s Peiovým rukopisom.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: Difference engine, www.pixabay.com, Kzollman (Kevin J.S. Zollman), Fcb981, Tom Koronowski