Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Pulitzerova cena bola prvýkrát v histórii udelená architektke

Napísal Róbert Bosák, 19.07.2021

Najprestížnejšie žurnalistické ocenenie je určené predovšetkým novinárom. Za prínosnú publikačnú činnosť ho však v minulosti už párkrát udelili aj osobám, ktoré sa primárne venujú iným oblastiam. Inak tomu nebolo ani tento rok, kedy prvýkrát v histórii získala Pulitzerovu cenu architektka.

 

Ako prvá architektka, ktorá má v zbierke ocenení už aj Pulitzerovu cenu, sa do dejín zapísala Alison Killing. Britská milovníčka stavieb bola ocenená spolu s reportérkou M. Rajagopalan a počítačovým programátorom Ch. Buschekom. Uvedená trojica získala ocenenie v kategórii „Medzinárodné spravodajstvo“, v ktorom sa dajú využiť aj cenné poznatky z architektúry, čo potvrdila práve historicky prvá laureátka zastupujúca túto oblasť.

Zdroj: ideahuntr.com

 

Architektku ocenili za články o Ujguroch v Číne


Kým väčšina žurnalistických cien sa udeľuje výhradne profesionálnym novinárom, v prípade Pulitzerovej ceny je možné získať ocenenie aj bez novinárskej kariéry. Pre porotu je kľúčové, že kandidát na zisk ocenenia sa venuje publikačnej činnosti a tá má významný prínos, čo séria článkov od Alison Killing mala. Ocenená Britka v nich spolu s dvojicou laureátov odhaľovala miesta, na ktorých má čínska vláda väzniť členov ujgurskej menšiny. Články zverejňované od augusta do decembra 2020 tak pomohli nahliadnuť do tejto problematiky a priniesť o nej nové informácie.

 

Pri odhaľovaní pomohli znalosti z architektúry


Na poskytnutie čo najdôveryhodnejších informácií o čínskych centrách, v ktorých majú byť väznení moslimskí Ujguri, nestačí talent na písanie. Jednotlivé centrá bolo najskôr potrebné odhaliť, k čomu Alison poslúžili dlhoročné znalosti z architektúry. Vďaka nim mohla získať nákresy zo satelitných máp, pomocou ktorých identifikovala vybrané budovy. Okrem toho sa jej podarilo navrhnúť 3D plány s reálnou podobou objektov v centrách. Obrázky a 3D plány následne poslúžili ako podklady na spracovanie zverejnených článkov a reportáží.

Zdroj: architecturalrecord.com

 

Využitie znalostí z architektúry prispelo ku kvalitnej spravodajskej práci. Ako avizovala sama porota, tieto znalosti sú ďalším dostupným žurnalistickým nástrojom, ktoré môžu pri zbieraní utajovaných informácií zohrať kľúčovú úlohu aj v budúcnosti. Alison Killing tak nemusí byť jedinou architektkou, ktorá si siahla na Pulitzerovu cenu.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: ideahuntr.com, architecturalrecord.com