Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Prvý aktívny dom v Rusku, ktorý zahájil zelenú expanziu na východe Európy

Napísal Róbert Bosák, 11.02.2018

Je to už viac ako 7 rokov, čo štáty východnej Európy zasiahla veľká stavebná revolúcia. Na okraji Moskvy, v regióne Moskovská oblasť, vtedy vyrástol prvý ruský aktívny dom, ktorý rozpútal záujem o tieto pokrokové stavby po celom regióne. 

 

Stavebníctvo v krajinách východnej Európy je často podceňované, no v posledných rokoch sa dokázalo naštartovať k značnému pokroku. Platí to aj v oblasti zelenej architektúry, konkrétne vo sfére realizácie aktívnych domov, ktorá sa pred pár rokmi naštartovala po tom, čo sa jednej z ruských firiem podarilo v spolupráci so spoločnosťou Velux len kúsok od Moskvy postaviť prvý aktívny dom v krajine.

Zdroj: archdaily.com

 

Spojenie tradičnej architektúry a pokrokového vybavenia

 

Architekti zo štúdia POLYGON dostali jasné požiadavky, ktorých výsledkom mal byť dom schopný zapadnúť do okolia a spojiť tradičný vzhľad s najmodernejším zariadením. Splniť tento cieľ sa zrejme podarilo nad očakávania, pretože príbytok s dreveným obkladom fasády, priestrannými oknami zaisťujúcimi presvetlenie a útulným vybavením interiéru musí prinášať majiteľom všetko, čo ku komfortnému životu v dome so zdravou mikroklímou patrí.

Zdroj: archdaily.com 

V súčasnosti sú len v Moskve desiatky aktívnych domov

 

Netrvalo dlho a len niekoľko týždňov po kolaudácii priekopníka medzi aktívnymi domami sa v Moskve pripravili ďalšie podobné projekty. Dodnes ich v hlavnom meste a jeho najbližšom okolí zrealizovali zopár desiatok, nehovoriac o stovkách domov tohto typu, ktoré dnes nestoja len naprieč Ruskom, ale aj v okolitých krajinách, ktoré sa čoraz viac otvárajú úspornej zelenej architektúre.

Zdroj: archdaily.com  

Charakteristika aktívnych domov v skratke:

 

- pri výstavbe sú využívané prírodné a recyklované materiály

- realizácia prebieha s minimálnym dopadom na prostredie

- vnútorná mikroklíma v dome podporuje zdravie a súkromie

- cieľom projektov je dosiahnuť maximálnu úsporu za energie

- objekt ponúka nadštandardný akustický aj vizuálny komfort

Zdroj: archdaily.com

 

Projekt od POLYGONU, ktorý bol premiérovým aktívnym domom v Rusku, dokázal splniť svoju úlohu a otvoriť bránu výstavbe podobných projektov. Tento unikátny objekt je dodnes inšpiráciou pre architektov pripravujúcich nové aktívne budovy a vďaka svojmu unikátnemu spracovaniu bude ešte dlho skloňovaný ako dom, ktorý zahájil expanziu zelenej architektúry v celej východnej Európe. 

 

Text: Róbert Bosák

Foto: archdaily.com