Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Prvky folklóru a ľudovej architektúry v našich interiéroch

Napísal Róbert Bosák, 04.03.2018

Tradíciám a ľudovým zvykom z našich regiónov je verných stále mnoho Slovákov. Platí to aj pri zariaďovaní domácností, kde sa napriek globálnym trendom objavujú prvky ľudovej architektúry stále dosť často.

 

Aj keď doba pokročila a s ňou prišli na scénu zahraničné vplyvy, vernosť a láska k tradíciám má v slovenskom interiérovom dizajne naďalej významné miesto. Vrúcne spojenie s ľudovou architektúrou a klasický štýl odkazujúci na kultúru našich predkov sa totiž pravidelne dostáva do centra pozornosti majiteľov bytov, domov aj rekreačných sídel, a to v rôznych podobách.

 

Bez dreva nie je ľudová architektúra 

 

Ak v interiéri nemáme aspoň kúsok dreva, len ťažko ho môžeme považovať za ľudový. Drevo bolo odjakživa súčasťou tradičných príbytkov našich predkov bez ohľadu na jeho množstvo či formu. Je jedno, či dominuje priestoru v podobe podláh a obkladov alebo ho využívame len ako kuchynské náčinie, vždy bude neodmysliteľnou súčasťou tradičných interiérov.

Zdroj: www.guide-prague.cz

 

Kuchynské pomôcky starých materí

 

Ak je už reč o drevenom kuchynskom náčiní, na mysli máme hlavne starožitné kúsky, ktoré využívali ešte naše babičky. Tie nemusia byť pravé, keďže originály by boli aj tak poznačené časom. Na internete sa dá zohnať mnoho reálnych imitácií, z ktorých síce nebude vyžarovať skutočný nádych klasiky, no po stránke vzhľadu budú hodnovernou kópiou.

Zdroj: www.planetslovakia.sk

 

Nechýbajú ručne vyrobené dekorácie

 

K tradičnému ľudovému zariadeniu domácností patria aj ručne zhotovené dekorácie. V tom období sa kupované doplnky dali zohnať len výnimočne, takže paničky, ktoré si chceli dom vyzdobiť, sa pustili do vlastnoručnej výroby dekorácií od výmyslu sveta. Dnes pre handmade doplnky nemusíme spraviť takmer nič, stačí si ich objednať na internete. No my odporúčame otestovať svoju kreativitu a pokúsiť sa zhotoviť nejaké vlastné dielka.

Zdroj: www.pinterest.com

 

Nábytok s maľovanými motívmi

 

Neboli to len veraje a priestory okolo okeníc, ktoré si majitelia ľudových slovenských domov zvykli maľovať. Mnohým sa tento druh zdobenia domácnosti zapáčil natoľko, že ho využívali aj pri dekorovaní nábytku. Najčastejšie sa maľovali kuchynské stoly a kreslá, no niekedy sa tento obľúbený zvyk zakomponoval aj na kúpaciu kaďu či vtedajšie obdoby kuchynskej linky.

Zdroj: www.youtube.com

 

Vyšívané dečky a tradičná keramika

 

Zbierku vlastnoručných dekorácií a maľovaného nábytku si môžeme doplniť ešte aj typickými vyšívanými dečkami a keramikou. Tie by mali byť súčasťou každého interiéru, ktorý sa aspoň trochu podobá na ľudový a dýcha folklórom. Pre kreatívnejšie typy je to zároveň ďalšia výzva na stvorenie vlastného diela, ktoré im doma vynikne aj popri moderných bytových doplnkoch.

Zdroj: commons.wikimedia.org

 

Text: Róbert Bosák

Foto: pinterest.com, guide-prague.cz, planetslovakia.sk, youtube.com, wikimedia.org