Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Prvé dotácie na drevodomy chcú schváliť ešte tento rok

Napísal Róbert Bosák, 17.08.2017

O nápade vlády zaviesť poskytovanie dotácií na realizáciu drevodomov sme sa zmienili už na jar. Agrorezort odvtedy pracuje na podobe nového projektu, ktorý má podporiť financovanie tohto typu objektov. A zdá sa, že nepotrvá dlho, kým sa dočkáme prvých schválených žiadostí.

 

Prvé dotácie zo štátnych zdrojov poskytované na realizáciu drevodomov by mohli schvaľovať ešte tento rok. Ak sa agrorezortu podarí presadiť podobu nového pilotného projektu, ktorý má podporovať financovanie obytných drevostavieb, v zozname úspešných žiadateľov by mohli pribúdať prvé mená už o pár mesiacov.

 

Tento rok sa má prerozdeliť 1 milión  

 

Nakoľko poskytovanie týchto dotácií bude v prípade schválenia úplnou novinkou, na začiatok chce agrorezort vyčleniť 1 milión. Tie by sa mali prerozdeliť do konca roka, samozrejme len ak bude projekt definitívne schválený. Vedenie rezortu ráta s podporou 100 až 200 domov, čo je od 10% do 20% z celkového počtu ročne zrealizovaných drevodomov u nás.

Zdroj: drevostavby-zsdsr.sk

 

Podmienky na získanie dotácie od štátu:

 

- minimálna výmera domu musí byť aspoň 70 m2

- projekt stavby musí rátať aspoň s 1 poschodím

- podmienkou je aj zriadenie minimálne 3 izieb

- žiadateľmi môžu byť výhradne len fyzické osoby

- každý žiadateľ musí mať vedený trvalý pobytu u nás

- dom sa nesmie využívať na podnikateľskú činnosť

- dotácia bude poskytnutá len raz na jeden drevodom

- žiadosť sa bude podávať do 30 dní od zverejnenia výzvy

Zdroj: posli-dalej.sk

 

Dotáciu získajú len majitelia, ktorých dom prekročil tieto obstarávacie ceny:  


Hrubá stavba – od 30 000€

Holodom – od 55 000€

Dom na kľúč – od 65 000€

Zdroj: likadom.com

 

Maximálna výška dotácie bude 13 000€

 

Pokiaľ žiadatelia splnia všetky potrebné podmienky, môžu požiadať o dotáciu vo výške do 13 000€. No nie každý má právo získať maximálnu čiastku, čo záleží od typu energetického certifikátu a lokality, v ktorej bude objekt situovaný.

 

Bratislava :

- 5 000€ pre dom s energetickou triedou A1

- 6 000€ pre dom s energetickou triedou A0


Ostatné slovenské regióny :

- 10 000€ pre dom s energetickou triedou A1

- 11 000€ pre dom s energetickou triedou A0

 

Najmenej rozvinuté okresy :

- maximálna výška dotácie sa môže vyšplhať až na 13 000€

Zdroj: setri.sk

 

Ministerstvo sa spolieha, že poskytovaním dotácií nepodporí len kvalitu bývania obyvateľov, ale pomôže aj efektívnejšiemu využitiu nášho dreva. To by mohlo istou mierou podporovať aj zamestnanosť a to hlavne v hladových dolinách, ktoré boli odjakživa odkázané práve na ťažbu dreva. Na takéto predpovede je však priskoro a skôr než si vláda pripíše na konto ďalšie body, mala by počkať, či bude projekt skutočne takým prínosom, ako deklaruje.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : drevostavby-zsdsr.sk, posli-dalej.sk, likadom.com, setri.sk