Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Prvé ázijské datacentrum Facebooku bude stáť 1 mld. USD

Napísal Róbert Bosák, 18.09.2018

Komplex zelených budov s rozľahlou strešnou záhradou, o ktorom sme sa v súvislosti s rozširovaním centrály Facebooku včera zmienili, je len jedným z niekoľkých nových projektov tohto IT giganta. V pláne je aj výstavba megalomanského dátového centra, ktoré bude využívať tie najmodernejšie zelené technológie.

 

Má to byť najmodernejšie a najúspornejšie dátové centrum na svete, aj keď popri niektorých škandinávskych komplexoch si touto prognózou nie sú istí nielen odborníci, ale ani samotné vedenie sociálnej siete. Napriek tomu sa návrh projektu, ktorý má byť prvým singapurským a zároveň ázijským datacentrom Facebooku, javí ako pokrokový a inšpiratívny, čo by mala potvrdiť aj samotná realizácia.

Zdroj: www.straitstimes.com 


Opäť s dôrazom na úsporu a ochranu prostredia

 

Obrie datacentrum, ako po vzhliadnutí prvých vizualizácií nazvali niektoré médiá odvážny projekt, bude ďalším megalomanským objektom Facebooku, ktorý má byť príkladom trvalo udržateľnej architektúry. O to sa postarajú viaceré moderné technológie zaisťujúce redukciu vznikajúceho odpadu aj úsporu pri spotrebe energií. V rámci toho sa v komplexe nainštaluje aj najmodernejší chladiaci systém na trhu fungujúci na princípe kvapalinového chladenia, ktoré dokáže premieňať dažďovú vodu a vlhkosť vzduchu na chlad.

Zdroj: sg.channelasia.tech 


Náklady na výstavbu dosiahnu viac ako miliardu

 

Investície Facebooku do svojej infraštruktúry dosahujú astronomické čísla a inak to nemá byť ani v prípade tohto diela. Práve vyššie spomínaný chladiaci systém a ďalšie nové technológie berúce ohľad na životné prostredie sa podpisujú na vysokých nákladoch, ktoré si tento objekt vyžiada. Vedenie pri príprave rozpočtu vyčlenilo na jeho vznik čiastku 1,02 mld. USD, ktorá síce nemusí byť konečná, no nemala by sa ani nijak dramaticky zvyšovať.

Zdroj: www.humanresourceonline.net 


Projekt nového datacentra Facebooku v číslach:

 

- komplex bude postavený ako 11-poschodový

- úžitková plocha objektu dosiahne 170 000 m2

- na výstavbu sa použije až 430 000 ton betónu

- vďaka kvapalinovému chladeniu sa spotreba podzemnej vody zníži o 20 %

- náklady na realizáciu sa vyšplhajú na spomínaných 1,02 miliardy dolárov

- počet pracovných miest nie je zverejnený, no má sa rátať v zopár stovkách

Zdroj: www.gigabitmagazine.com 


Expanzia Facebooku sa premiestňuje do Ázie

 

Už v úvode sme spomenuli, že nové datacentrum bude prvým nielen v Singapure, ale v celej Ázii. Tento krok súvisí s plánovanou expanziou Facebooku na ázijský trh, ktorý má rozšíriť sieť dátových centier spoločnosti aj mimo USA a Európy, kde je podobných centier niekoľko. Tie posledné sa okrem USA vybudovali v Írsku, vo Švédsku a aktuálne sa stavia v Dánsku.

Zdroj: www.ndtv.com 


Aj keď projekt je momentálne v úvodných štádiách a zatiaľ sa pracuje len na jeho prípravách a získaní všetkých potrebných povolení, predstavitelia najväčšej sociálnej siete už majú jasno v tom, kedy by mohol byť hotový.  Konkrétnejší termín síce zverejnený nebol, no predpovede hovoria o dokončení v roku 2022, najneskôr 2023.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.dailymail.co.uk, www.straitstimes.com, sg.channelasia.tech, www.humanresourceonline.net, www.gigabitmagazine.com, www.ndtv.com