Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Projekt obnovy kaštieľa v bratislavských Rusovciach ukázal svoju podobu

Napísal Róbert Bosák, 12.06.2018

Chátrajúci kaštieľ v bratislavskej časti Rusovce je už roky tŕňom v oku (nielen) domácej verejnosti. Po včerajšku by sa to malo začať definitívne meniť, pretože vláda predstavila aktuálnu podobu projektu jeho obnovy.

 

Záchrana jednej z najcennejších pamiatok celého bratislavského regiónu je opäť trochu viac na dosah. Vláda, ktorá chce v spolupráci so Združením NKP Rusovce vziať dlho očakávanú rekonštrukciu kaštieľa v Rusovciach pod vlastné krídla, včera predstavila podobu projektu aj s niekoľkými vizualizáciami.

Zdroj: www.wikipedia.org  


Pamiatku čaká kompletná rekonštrukcia

 

Vláda sa obnovou kaštieľa začala vážnejšie zaoberať už v roku 2012, no až posledné mesiace priniesli posun smerom k príprave rekonštrukčných prác. Tie sa podľa predloženého projektu dotknú celého objektu vrátane vonkajšieho areálu, čo má pamiatke vrátiť renomé a znova ju dostať medzi elitu stavieb tohto typu u nás.

Zdroj: www.vlada.gov.sk 


Kaštieľ má plniť reprezentatívnu funkciu

 

Značný záujem vlády o rekonštrukciu kaštieľa vyplýva najmä zo snahy spraviť si z pamiatky reprezentatívne sídlo. To však nebude prekážkou, aby sa väčšina z interiérových priestorov sprístupnila aj verejnosti. Podľa aktuálnych informácií budú mať návštevníci prístup k 81 % ploche pamiatky vrátane exteriéru, pričom budú môcť využívať aj novú sobášnu sieň.

Zdroj: www.vlada.gov.sk  


Exteriér nadobudne historickú podobu

 

V rámci kompletnej rekonštrukcie prejde premenou aj spomínaný exteriér, ktorého súčasťou budú parky a záhrady. Tie majú nadobudnúť rovnakú podobu aká zdobila okolitý areál stavby v minulosti, k čomu poslúži inšpirácia z dobových fotiek. Hostia sa tak pri návšteve kaštieľa vrátia v čase a budú si môcť užiť atmosféru typickú pre začiatok predošlého storočia.

Zdroj: www.vlada.gov.sk  


Navrhovaný projekt obnovy v číslach:

 

- v parku chcú vysadiť 114 stromov a 755 kríkov

- v okolí kaštieľa pribudne 100 nových lavičiek

- investícia do renovácie má dosiahnuť 75 mil. €

- pôvodný návrh počítal s investíciou do 40 mil. €

- ukončenie rekonštrukcie sa plánuje na rok 2023

Zdroj: www.wikipedia.org 


Cesta za zahájením rekonštrukčných prác je ešte ďaleká, čo platí dvojnásobne o ich ukončení. Aktuálne sa rieši otázka financovania projektu, ktoré vláda stihla posunúť do medzirezortného pripomienkového konania. Potom majú prebehnúť verejné obstarávania, po ktorých sa vybaví potrebná administratíva, čím by proces obnovy dostal definitívnu zelenú.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.tasr.sk, www.bratislavskenoviny.sk

Foto: www.wikipedia.org, www.vlada.gov.sk