Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Problém nelegálnych a predražených prenájmov sa šíri Európou

Napísal Róbert Bosák, 08.05.2018

Najprv Paríž, potom Londýn a po najnovšom Berlín, Madrid aj Barcelona. Nielen tieto európske mestá zápasia s pretrvávajúcim problémom rekordného rastu cien prenájmov, ktorý často končí nelegálnym prenajímaním a predražovaním bytov.

 

Nadpriemerné zdražovanie a rastúca nedostupnosť bytov aj naďalej máta viaceré metropoly starého kontinentu. Ponuka voľných bytov za dostupné ceny sa rýchlo zužuje a nájomníci si musia za bývanie v prenájme poriadne priplácať, často aj za cenu toho, že prenajímatelia ich ubytovávajú v podmienkach, ktoré nespĺňajú zákonné kritériá.

Zdroj: www.nytimes.com


Zdražovanie bytov v Berlíne vyhnalo ľudí do ulíc

 

Prešlo len pár týždňov od toho, čo došlo k najväčšiemu protestu proti drahému bývaniu, aký sa kedy uskutočnil. Počet berlínskych demonštrantov vraj dosiahol vyše 14 000 ľudí, ktorých hlas mal pribrzdiť extrémny rast cien bytov v nemeckej metropole. Tie z najdrahších lokalít dokonca za obdobie posledných 3 až 5 rokov zdražili o viac ako 100 %.

Zdroj: www.locationscout.net 


Španieli využívajú na prenájom obchodné priestory

 

Ceny nájmov rastú extra rýchlym tempom aj v najväčších španielskych mestách. V Madride zaznamenali za posledné 4 roky 40 % rast a výsledky z Barcelony za rovnaké obdobie hlásia skoro 30 %. To prinieslo nový trend, ktorým je premena obchodných priestorov na byty. Tá ale často neplní požadované kritéria, pretože majitelia nedodržiavajú požiadavky na komfort, veľkosť či priestrannosť objektu, čo z nich robí nelegálnych prenajímateľov.

Zdroj: thefutureofeuropes.wikia.com


Paríž a Londýn zápasia s nelegálnym ubytovávaním

 

Podobným spôsobom ako v Španielsku riešia problémy s nedostatkom nájomných bytov aj v Paríži a v Londýne, akurát že namiesto obchodných priestorov sa na byty menia garáže či pivničné priestory. Napriek tomu, že mnohé z nich nespĺňajú zákonom stanovené podmienky slušného bývania a často sa prenajímajú len ako tmavé izby s výmerou do 10 m2, majitelia ich ponúkajú za pár stoviek eur, resp. libier.

Zdroj: www.agentesdeviagens.com 


Dopyt prerastajúci ponuku, zhoršujúca sa dostupnosť bývania a nelegálne prenajímanie v nevyhovujúcich a predražených priestoroch trápi aj ďalšie európske mestá. Bratislava sa zatiaľ tomuto problému vyhýba vďaka našej potrebe vlastniť nehnuteľnosť, no situácia okolo prenajímania nepatrí k ideálnym ani u nás. Problém s nedostatkom nájomných bytov tak môže kedykoľvek prerásť do podoby, v akej s ňou bojujú aj spomínané mestá.


Text: Róbert Bosák

Foto: www.secretflying.com, www.nytimes.com, www.locationscout.net, thefutureofeuropes.wikia.com, www.agentesdeviagens.com