Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Pritzkerova cena našla po prvýkrát v histórii až troch víťazov

Napísal Róbert Bosák, 27.03.2017

Pri prestížnych medzinárodných oceneniach udeľovaných najlepším stavbám a ich autorom ostaneme aj dnes. Tentoraz sa pozrieme na čerstvých laureátov Pritzkerovej ceny, ktorá je tradične odovzdávaná autorom s najväčším prínosom pre architektúru.

 

S udeľovaním najprestížnejších architektonických ocenení sa v marci roztrhlo vrece. Okrem MIPIM  AWARDS 2017 sa priestor našiel aj na vyhlásenie aktuálnych držiteľov Pritzkerovej ceny. Tá bude síce oficiálne odovzdaná až v máji, no jej víťazi sú už pár dní známi. Porota si totiž nenechala ujsť možnosť označiť a predstaviť víťazov v najskoršom možnom termíne.

 

Prvýkrát od udeľovania ceny bola ocenená až trojica architektov

 

Rafael Aranda, Carme PigemRamon Vilalta, presne to sú mená tohtoročných víťazov slávnej ceny. Vôbec prvýkrát v histórii jej udeľovania sa stalo, aby sa o ňu delili rovno traja autori naraz. Slovíčko delenie však v tomto prípade nie je celkom na mieste, pretože toto trio vedie už od roku 1988 spoločný ateliér RCR Arquitectes, takže Pritzkerova cena poputuje do spoločnej vitríny.

Zdroj: archdaily.com    

 

Trio víťazov sa podpísalo na realizácii viacerých náročných projektov

 

Víťazstvo tejto skúsenej trojice nie je žiadnou náhodou, pretože či už ich ateliér alebo každý z autorov samostatne disponujú bohatými referenciami. Ich nezameniteľný štýl možno spoznať na mnohých návrhoch domácich aj zahraničných budov. Spomenúť môžeme skvelú knižnicu San Antoni v Barcelone, škôlku El Petit Comte v domácej Girone či Múzeum Soulages vo francúzskom Rodeze. Každá z budov prešla prepracovaným a zložitým návrhom, čo svedčí o fantázii a kreatívnych schopnostiach aktuálnych víťazov.

Zdroj: pinterest.com 

 

Porota vyzdvihla snahu spájať domáci rukopis s medzinárodnými vplyvmi

 

Pod rozhodnutie poroty oceniť túto španielsku trojicu sa podpísalo hneď niekoľko dôvodov. Kľúčovú úlohu zohrávalo najmä vyzdvihnutie prístupu architektov, ktorí dokázali ako jedni z mála nastoliť rovnováhu medzi domácim tvorivým rukopisom a vonkajšími vplyvmi. V ich prípade je táto kombinácia viditeľná takmer na všetkých dielach vrátane vyššie spomenutých objektov.

Zdroj: curbed.com 

 

Aktuálni víťazi sú vybraní, no slávna Pritzkerova cena sa v ich kanceláriách ešte nenachádza. Na tú si musia počkať až do 20.mája, kedy im bude počas slávnostného ceremoniálu v Tokiu oficiálne udelená. Dovtedy je dostatok času na to, aby sa verejnosť dozvedela o práci týchto autorov schopných priniesť do súčasnej architektúry celkom nový pohľad na stavebnú tvorbu.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : archdaily.com, pinterest.com, curbed.com