Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Pritzkerova cena 2021 putuje do Francúzska

Napísal Róbert Bosák, 19.03.2021

Svet architektúry už netrpezlivo čakal na vyhlásenie výsledkov boja o zisk tohtoročnej Pritzkerovej ceny. Po dlhom čakaní sa dočkal hneď 2 víťazných mien, vďaka ktorým sa najprestížnejšie architektonické ocenenie po 13 rokoch vrátilo do Francúzska.

 

Posledný Francúz, v ktorého zbierke ocenení sa objavila Pritzkerova cena, bol do vyhlásenia tohtoročných výsledkov Jean Nouvel, ktorý cenu získal v roku 2008. Tentoraz sa „krajina galského kohúta“ tešila až z dvojnásobného úspechu. Na svedomí ho má Anne Lacatonová a Jean-Philippe Vassal, ktorí spoločne vedú architektonický ateliér lacaton & vassal.


Všetko odštartoval slamený prístrešok v Afrike


Cesta francúzskej dvojice za získaním prestížnej ceny bola dlhá. Na jej začiatku bol skromný projekt v africkom Nigeri, na ktorého návrhu duo spolupracovalo prvýkrát. Jednalo sa o malý slamený prístrešok v meste Niamey, pri ktorého vzniku sa použili udržateľné materiály. Tie boli zárukou nízkych nákladov a minimálnych dopadov na životné prostredie, čo architektov inšpirovalo k návrhu ďalších udržateľných projektov.

Zdroj: Laurent Chalet 


Udržateľná architektúra oslovila aj porotcov

 

Šetrná výstavba s ohľadom na životné prostredie sprevádza dvojicu počas celej doterajšej kariéry. Po slamenom prístrešku nasledovali ďalšie projekty, ktoré postupne vyústili až do práce na obytných a kultúrnych komplexoch. Anne a Jean-Philippe sa držali udržateľnosti aj pri nich, pričom ich projekty prinášali vysokú kvalitu a dlhodobú trvácnosť. To si všimla celá architektonická obec vrátane poroty, ktorá rozhodla o udelení Pritzkerovej ceny tejto dvojke.

Zdroj: Laurent Chalet 


V zbierke majú aj Mies van der Rohe Award

 

Pritzkerova cena je pre víťaznú dvojicu ďalším veľkým úspechom na poli architektúry. Ten prišiel už po 2 rokoch od zisku iného prestížneho ocenenia, na ktoré môžu tiež siahnuť len tí najlepší. Tým je Mies van der Rohe Award, známa ako Cena EÚ za súčasnú architektúru, ktorá sa udeľuje len raz za 2 roky. Tú si Anne a Jean-Philippe vyslúžili za premenu veľkého obytného komplexu s 530 bytmi vo francúzskom Bordeaux.

Zdroj: Laurent Chalet 


Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: Laurent Chalet