Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Priemerná úroková sadzba nových hypoték bola v júli 1,07 %

Napísal Róbert Bosák, 08.09.2020

Nástup nového trendu zvyšovania úrokových sadzieb je zažehnaný, aspoň nateraz. Po koronakrízových mesiacoch, kedy sa zdalo, že úroky hypoték začnú citeľne stúpať, sa banky nakoniec k väčšiemu zdražovaniu neodhodlali.

Zdroj: www.pixabay.com


Výsledkom zbrzdenia aktivity bánk, ktorá by priniesla nárast úrokov, je stagnácia priemernej úrokovej sadzby nových hypoték. Podľa čísel Národnej banky Slovenska (NBS) za júl 2020 sa jej hodnota v 7. mesiaci vôbec nezmenila. Podobne ako jún, aj úvodný prázdninový mesiac uzatvárala s výškou 1,07 %.

Zdroj: www.pixabay.com

 

Zopár desatiniek percenta za minimom

 

Napriek návratu hypotekárneho trhu do starých koľají sa priemerná úroková sadzba hypoték zatiaľ nevracia k svojmu minimu z 1. štvrťroka 2020. To dosahovalo úroveň 1,02 %, čo však vydržalo iba do vypuknutia koronakrízy. Už v apríli bola priemerná sadzba o zopár desatiniek percenta vyššia a na podobnej úrovni s miernym poklesom počas júna sa drží dodnes.

 

Vývoj priemerného úroku nových hypoték:

 

Máj

1,09 %

Jún

1,07 %

Júl

1,07 %

Zdroj: www.nbs.sk

 

Úroky pri refinancovaní sú ešte nižšie

 

Priemerný úrok hypoték určených na refinancovanie je k minimu, ktoré priemerná úroková sadzba nových hypoték dosiahla, podstatne bližšie. V júli totiž dosahovala 1,03 %, čo patrí medzi najnižšie výsledky v histórii poskytovania hypoték na Slovensku. Ani to ale dopytu po refinancovaní nepomáha. Ich podiel na trhu totiž naďalej rýchlo klesá. Kým vo februári pred vypuknutím koronakrízy tvoril až 40 % zo všetkých hypoték, v júli to bolo už iba 27 %.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.nbs.sk

Zdroj foto: www.pixabay.com