Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Priemerná úroková sadzba hypoték klesla na nové minimum

Napísal Róbert Bosák, 19.07.2018

Na hypotekárnom trhu sme sa po dlhšom čase dočkali ďalšieho prekonaného rekordu. Jeho výsledkom je pokles priemernej úrokovej sadzby, ktorá sa dostala na svoje nové historické minimum.

 

V predošlých 2 rokoch sme boli na opakovaný pokles priemernej úrokovej sadzby hypoték zvyknutí. Prekonanie rekordu počas tohto roka však vzhľadom na prognózy zrejme nečakali ani najväčší optimisti. Napriek tomu sme svedkami ďalšieho prepísania historického minima, ktoré sa v máji dostalo už na úroveň 1,46 %.

 

V medziročných porovnaniach bol pokles veľmi mierny

 

Dojem, že na trhu došlo k výraznému zlacňovaniu, vyvolaný ďalším prekonaním rekordu je trochu zavádzajúci. Aj keď niektoré banky pristúpili k poklesu úrokov (inak by sa priemerná sadzba ani znížiť nemohla), išlo len o mierne kozmetické úpravy. Priemerné úroky boli totiž nízke už vlani aj predvlani, čo potvrdzujú aj posledné medziročné porovnania.

 

Priemerná úroková sadzba vo vybraných obdobiach:

 

Máj 2018 – 1,46 %

Máj 2016 – 1,67 %

Apríl 2014 – 3,27 %

Zdroj: www.total-croatia-news.com 


O rekord sa postaral „výpredaj“ pred júlovými zmenami

 

Pod nečakaný rekord sa výraznou mierou podpísala aktuálna situácia na hypotekárnom  trhu. Opatrenia NBS, ktoré sú od 1. júla oficiálne v platnosti, totiž znížia dostupnosť hypoték, čo spustilo „výpredaj“ na poslednú chvíľu. S tým vzrástol aj objem poskytnutých hypoték, ktorý dosiahol 820 mil. €, čo je tretí najlepší výsledok od rekordného mája 2016.

 

Mesiace s najvyšším objemom poskytnutých hypoúverov:


Máj 2018 – 820 mil. €

December 2017 – 826 mil. €

Máj 2016 – 1,1 mld. €

Zdroj: www.bizfluent.com 


Je viac než pravdepodobné, že podobné alebo možno ešte lepšie čísla vykážu aj štatistiky za jún. Ten bol posledným mesiacom, počas ktorého mali žiadatelia možnosť získať hypotéku za starých podmienok. Analytici tak menia svoje predpovede a mnohí z nich dokonca hovoria o ďalšom rekorde, možno aj s poslednou šancou na prekonanie miliardového objemu z roku 2016.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroje: www.nbs.sk, www.tasr.sk

Foto: www.metro.pr, www.total-croatia-news.com, www.bizfluent.com