Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Priemerná úroková sadzba hypoték je na novom dne

Napísal Róbert Bosák, 20.11.2018

Júlové opatrenia NBS, ktorých cieľom je pribrzdiť rýchly rast zadlženosti, zatiaľ veľmi nezaberajú. Podľa najnovších štatistík totiž objem schválených úverov naďalej dosahuje vysoké čísla, pod čo sa výraznou mierou podpísal ďalší pokles priemerného úroku.

 

Po tom, čo priemerná úroková sadzba hypoték v lete opäť klesala, si viacerí analytici mysleli, že už siahla na úplné dno. Po zverejnení posledných štatistík centrálnej banky, ktoré odhalili to najdôležitejšie ohľadom septembrových čísel, tu ale máme nový historický zápis. Posledný známy rekord  na úrovni 1,42 %, ktorý prišiel ešte v júni, je tak definitívne minulosť.

 

Priemerný úrok padol na 1,37 %

 

História sa nebude pýtať na to, aký bol rozdiel medzi výsledkami výšky priemerných úrokov v jednotlivých mesiacoch. Zapamätá si len, kedy nový rekord padol a aká bola jeho hodnota. V prípade najnovšieho rekordu, ktorý vyplýva z najnovších štatistík hodnotiacich tohtoročný september, dosiahla 1,37 %, teda len o 0,5 % menej ako pri spomínanom poslednom rekorde z júna.

 

Objem úverov sa drží štandardu

 

Pokračujúce zlacňovanie úrokov je zrejme hlavným dôvodom dosiahnutia ďalších vysokých čísel spojených s  objemom schválených hypoték. Ten už síce po extra silnom lete nedosahuje nadpriemerné čísla, no zatiaľ neprišlo ani k očakávanému poklesu pod pol miliardy mesačne. Čísla zo septembra totiž ukázali, že napriek najnižšiemu výsledku za posledných 7 mesiacov sa so 605 mil. € drží na štandardnej úrovni, na akú sme po väčšinu tohto roka zvyknutí.

 

Napriek tomu, že septembrový objem hypoték dosahuje o zopár desiatok miliónov menej ako v predošlých mesiacoch (s výnimkou júna, kedy sa vyšplhal až na 1,1 mld. €), v medziročnom porovnaní zaznamenal 22 % rast. Aj to je dôkazom, že pokračujúci pád úrokov je pre klientov stále dosť dobrým dôvodom na financovanie nehnuteľnosti pomocou úveru, bez ohľadu na to, že v dôsledku opatrení NBS sú šance na jeho získanie o niečo nižšie.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.nbs.sk

Foto: www.shutterstock.com