Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Priemerná cena nových bytov v Brne prekročila 100 000 Kč za m²

Napísal Róbert Bosák, 04.05.2021

Dlhodobý trend zdražovania bytov v Česku pretrváva aj v roku 2021. Pociťujú to najmä byty v novostavbách, ktoré v jednotlivých lokalitách dosahujú nové maximá. Príkladom je Brno, kde bytový trh zaznamenal ďalší výrazný míľnik.

Zdroj: www.expedia.com

 

Ďalší historický zápis sa bytovému trhu v Brne podarilo zaznamenať hneď v 1. tohtoročnom štvrťroku. Dôvodom bola priemerná cena bytov v novostavbách, ktorá prekročila hranicu 100 000 Kč za m². Podľa analýzy vypracovanej spoločnosťou Trikaya je za tým nárast cien nových bytov vo všetkých dispozičných formátoch.

Zdroj: www.amazingczechia.com

 

Priemerná cena nových bytov dosiahla 108 400 Kč

 

Prekonať hranicu 100 000 Kč za m² sa podarilo hlavne vďaka extrémne vysokému rastu cien, ktorý zaznamenali nové byty v Brne počas 1. štvrťroka. V medziročnom porovnaní dosiahol až 27 %, čo je jeden z najrýchlejších cenových nárastov za posledné roky. Jeho výsledkom je zvýšenie priemernej ceny všetkých bytov v novostavbách na 108 400 Kč za m².

 

Najrýchlejší rast cien bytov zaznamenali garsónky

 

Aj keď za rýchlym tempom zdražovania sú všetky typy bytov, najväčší podiel na prekonaní uvedenej hranice majú garsónky. Ich priemerná cena sa nezvyšovala iba v 1. štvrťroku 2021. Ďalší výrazný rast zaznamenali aj v apríli, kedy sa m² predával priemerne už za 114 400 Kč. V porovnaní s januárom tohto roka je to nárast o vyše 10 000 Kč, nakoľko v prvom mesiaci ich priemerná cena dosahovala rovných 104 000 Kč za m².

 

Priemerná cena ďalších typov bytov (apríl 2021):

 

Garsónky

114 400 Kč za m²

2+kk

103 800 Kč za m²

3+kk

  97 600 Kč za m²

4+kk

  97 600 Kč za m²

Zdroj: www.ctk.cz

 

Ceny nových bytov v Brne rástli napriek tomu, že tempo ich predaja sa v úvodnom štvrťroku medziročne spomalilo zhruba o 30 %. Podľa spoločnosti Trikaya sa v tomto období predalo iba 249 bytov v novostavbách. Celková hodnota predaných bytov za úvodné 3 mesiace roka však medziročne vzrástla o 9 %.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.ctk.cz

Zdroj foto: www.expedia.com, www.amazingczechia.com