Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Priemerná cena luxusných nehnuteľností vo svete klesla prvýkrát od roku 2009

Napísal Róbert Bosák, 23.05.2023

Pokles cien nehnuteľností v niektorých svetových mestách neobišiel ani trh s luxusnými domami. Vo viacerých lukratívnych lokalitách zlacneli o niekoľko percent. Ich priemerná cena zaznamenala medziročný pokles prvýkrát od roku 2009.

 

Prvý pokles priemernej ceny od roku 2009 zaznamenali luxusné domy v mestách zaradených do indexu Prime Global Cities Index (PGCI). Výsledky indexu zverejňuje na konci každého štvrťroka realitná a konzultačná spoločnosť Frank Knight, ktorá monitoruje priemernú cenu luxusných domov na základe vývoja cien týchto nehnuteľností vo viac ako 40 veľkomestách. V 1. polovici mája zverejnila najnovšie údaje za 1. kvartál 2023. Priemerná cena luxusných domov bola medziročne nižšia prvýkrát od roku 2009.


Medziročný pokles o 0,4 %

 

Index PGCI vykazoval vo väčšine z predchádzajúcich kvartálov niekoľkopercentný rast. Ešte v 4. kvartáli minulého roka dosiahol 3 %. V záverečnom kvartáli 2021 bol na úrovni viac ako 10 %. V 1. kvartáli 2023 sa tento dlhodobý trend zastavil, minimálne na obdobie 3 mesiacov. Priemerná cena luxusných domov vo viac ako 40 mestách sveta sa v porovnaní s 1. kvartálom 2022 znížila o 0,4 %.

Zdroj: pixabay.com


Ceny poklesli v 16 mestách

 

Podľa čísel spoločnosti Frank Knight sa ceny luxusných domov medziročne znížili „len“ v 16 zo 46 miest. Napriek tomu to na konečný plusový výsledok priemernej ceny nestačilo. Pokles vo väčšine zo 16 miest s mínusovým výsledkom bol dostatočne vysoký, aby sa to odrazilo aj na konečnej hodnote indexu. Prepad cien zaznamenala najmä trojica novozélandských miest Auckland, Wellington a Christchurch, kde luxusné domy zlacneli o 15,3 až 27,2 %.

Zdroj: pixabay.com


Dubaj s dvojciferným rastom

 

Kým dvojciferný pokles zaznamenali okrem novozélandských miest aj Štokholm, Frankfurt a Toronto, dvojciferný medziročný rast sa podarilo dosiahnuť iba 2 mestám. Na čele rebríčka sa udržal Dubaj, kde luxusné domy zdraželi o 44,2 %. V porovnaní s predošlým kvartálom je to dvojnásobne vyšší medziročný rast. Približne dvojnásobne viac si pri kúpe luxusného domu zaplatia aj kupujúci v Miami, kde sa ceny týchto nehnuteľností zvýšili o 11 %.

Zdroj: pixabay.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: knightfrank.com

Zdroj foto: pixabay.com