Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Príbytky v skalách v štýle praveku aj na Slovensku

Napísal Róbert Bosák, 11.11.2014

História je stále živá, o čom nás presviedčajú aj niektoré zo štýlov interiérového dizajnu. Pravekému obdobiu sa nevenuje až toľko pozornosti, preto sme sa pozreli na skalné obydlia, v ktorých pravek stále prežíva.

Zdroj: www.brhlovce.sk


Bývanie na praveký spôsob sa v súčasnosti zdá mnohým ľuďom len ako utópia, pretože svet nehnuteľností ovplyvnili rôzne moderné trendy a tie historické ustúpili do úzadia. Vždy sa však nájde niekoľko nadšencov, ktorí nezabúdajú na umenie, architektúru a mentalitu svojich predkov vyjadrenú aj v podobe netradičného štýlu bývania. Do skupiny priaznivcov patrí aj malá hŕstka ľudí, ktorá využíva skalné obydlia v Brhlovciach a pripomína si naše najstaršie zvyky.

Zdroj: www.hiking.sk


Skalné domčeky v Brhlovciach


Skalné obydlia sú slovenským unikátom, ktorý sa ukrýva priamo v obci Brhlovce. Malá dedinka položená juhovýchodne od mesta Levice sa preslávila svojimi kamennými domčekmi umiestnenými priamo v skalách. Podľa názorov historikov aj miestnych sa postavili v 16.-17.storočí ako ochrana pred tureckou inváziou. Spájajú však praveký štýl bývania, ktorý už v spomínanom období nebol príliš využívaný.

Zdroj: www.brhlovce.sk


Domčeky vytesané priamo v skalách slúžia dodnes. Aj keď sa v niektorých vytvorilo Tekovské múzeum (v roku 1992 ocenené aj cenou „Europa Nostra 93), mnohé objekty sú využívané ich majiteľmi na obytné a hospodárske účely. Domčeky ako sklady ovocia, vína či iných plodín sú zastúpené početnejšie, no v budúcnosti sa nedá vylúčiť možnosť, že bude obývaných viacero budov naraz. Takisto môžu slúžiť aj ako privátne ubytovanie pre turistov alebo priestory na prenájom.

Zdroj: www.infoglobe.sk 


Ideálne klimatické podmienky


Tuf usadený sopečnou činnosťou bol hlavným prvkom, vďaka ktorému sa zrealizoval nápad bývania v skalách. Výstavba bola síce fyzicky náročnou činnosťou trvajúcou aj pár rokov, no výsledok stojí za to. Bývanie je ekologické, v interiéri sa drží približne rovnaká teplota a vlhkosť vzduchu nad 90% pripomína jaskyňu. Vnútorné priestory nikdy nezamŕzajú a vďaka pórom v kameňoch sa aj rýchlo nahrejú.

Zdroj: www.infoglobe.sk 


Štandard v historickom štýle


Bývanie v skalách je prispôsobené historickému obdobiu, počas ktorého domy vznikli. V interiéroch poznať, že ľudská ruka sa využívala naplno a vtedy nepoznané technológie v nich nemajú miesto dodnes. Letná kuchyňa, komora či dielňa sú súčasťou týchto jednoduchých domčekov, ktoré sú doplnené rôznymi historickými predmetmi. Nechýbajú ani pece a studne vytesané priamo do skaly. Bývanie je skromné, no ponúka všetko potrebné na prežitie.

Zdroj: www.kudrna.cz 


V počte skalných domov vedie Čína


Podľa neoficiálnych informácií vedie rebríček najväčšieho počtu obývaných domov postavených v skalách Čína. Toto číslo sa odhaduje na 30 až 35 miliónov, čo je naozaj vysoký podiel v celkových štatistikách. Do skalných príbytkov sa začali sťahovať aj pracujúci Číňania a rodiny s deťmi, takže neobývajú ich len dôchodcovia.


Zdroj: www.kudrna.cz


Kamenárstvo bolo v tejto lokalite vždy veľmi zastúpeným spôsobom živobytia. Miestni obyvatelia sa učili opracovávať kameň aj od talianskych stavebníkov, ktorí stavali blízky kaštieľ. Ich remeselná schopnosť sa vtedy mohla zdať ako obyčajná, no dnes je z nej obdivuhodná pamiatka lákajúca turistov z rôznych končín. Skalné príbytky v Brhlovciach môžu byť perfektnou inšpiráciou pre ďalších milovníkov histórie a tí, ktorí to myslia vážne, sa môžu ísť inšpirovať aj naživo.


Text : Róbert Bosák

Foto : brhlovce.sk, hiking.sk, infoglobe.sk, kudrna.cz