Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Presne pred 50 rokmi umrel architekt Ernst Wiesner

Napísal Róbert Bosák, 15.07.2021

15. júl 1971, svet architektúry opúšťa jedna z najvýznamnejších osobností domácej aj zahraničnej medzivojnovej architektúry. Odkaz Ernsta Wiesnera a jeho práce však žije aj po 50 rokoch od jeho úmrtia.

 

Práve dnes prebieha 50. výročie smrti architekta Ernsta Wiesnera, ktorý zohral významnú úlohu pri formovaní medzivojnovej česko-slovenskej architektúry. Rodák z Malaciek prispel svojimi návrhmi k napredovaniu architektonickej tvorby doma aj v zahraničí, čoho príkladom je niekoľko kvalitných stavieb (nielen) v Česku a na Slovensku.

 

Zo života Ernsta Wiesnera:

 

- Ernst Wiesner sa narodil v roku 1890 v Malackách

- už v mladom veku sa s rodinou presťahoval do Brna

- najprv študoval doma v Brne, neskôr aj vo Viedni

- vo Viedni začínal aj kariéru ako asistent v ateliéri

- od roku 1919 pracoval vo vlastnom ateliéri v Brne

- najplodnejšie obdobie zažíval v 20. a 30. rokoch

- v roku 1947 sa vrátil, no onedlho znovu emigroval

- umrel v Liverpoole 15. júla 1971 vo veku 81 rokov

Zdroj: bam.brno.cz

 

Priekopník funkcionalizmu

 

V prvých rokoch kariéry sa Ernst Wiesner pridržiaval klasicistických prvkov. Značný vplyv na jeho tvorbu mala najmä viedenská architektúra, s ktorou bol v kontakte pár rokov. Po vojne začal klásť dôraz na funkčné budovy, ktorých cieľom bolo plniť požadovanú úlohu vtedajšej mestskej zástavby. Po vzore iných miest presedlal na funkcionalizmus, s ktorým neuspel iba doma v Brne, ale aj v iných mestách. Aj vďaka tomu sa po ňom v Česku zachovalo niekoľko vrcholových diel česko-slovenského medzivojnového funkcionalizmu.

Zdroj: pamatkovykatalog.cz

 

Niektoré Wiesnerove diela:


- budova Českej banky Union v Brne (1923-1925)

- krematórium Jihlavská v Brne (1925-1930)

- Palác Moravia v Brne (1926-1936)

- športový hotel Peraton v Rakúsku (1937-1938)

- súbor škôl sv. Mikuláša v Liverpoole (1963-1969)

Krematórium Jihlavská Brno, Zdroj: kambrno.cz

 

Niektoré z Wiesnerových budov sa zachovali aj 50 rokov po jeho smrti. Aj keď väčšina z nich prešla rozsiahlejšou obnovou, Wiesnerov rukopis na nich badať naďalej. Jeho tvorba tak nemá miesto iba v historických architektonických kronikách, ale aj v uliciach jednotlivých miest.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: bam.brno.cz, pamatkovykatalog.cz, kambrno.cz